in

Crin Antonescu scoate activiştii de partid în stradă

În timp ce liderul PSD, Victor Ponta, s-a dus la Strasbourg, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a preluat conducerea opoziţiei anunţând convocarea unui „miting USL de amploare”. Conducerea PSD se teme, însă, ca un astfel de demers să nu se întoarcă împotriva USL şi nu împărtăşeşte elanul colegilor liberali.

Crin Antonescu anunţă implicarea USL-ului în protestele de stradă îndreptate împotriva guvernului Boc prin organizarea unui miting la care să ia parte activiştii celor trei partide.

Mai reticent, un Victor Ponta prins la Strasbourg între aniversarea de naştere a soţiei şi alegerea preşedintelui Parlamentului European, îi transmite, pe ocolite, colegului de alianţă să o lase mai moale cu zelul pentru astfel de manifestări publice. Riscul de care se teme Ponta priveşte asocierea Opoziţiei cu manifestările violente care au pigmentat în ultimele zile protestele de stradă din Capitală.

Intrat în rolul de viitor preşedinte de stat, Antonescu a salutat în primă instanţă protestele publice, a felicitat colegii de partid care s-au implicat în promovarea pe Facebook a acestor manifestaţii, a condamnat violenţele şi a anunţat că, în curând, membrii PNL şi cei ai USL se vor implica efectiv în aceste proteste.

Antonescu, nerăbdător „să preia” puterea

„PNL îşi reafirmă intenţia ca împreună cu membrii săi şi oficial, ca organizator, să iniţieze acţiuni paşnice şi democratice de protest şi în sensul acesta am fost mandatat de către Biroul Politic Central să discut la nivelul USL organizarea unui amplu miting şi a unui marş de protest în zilele următoare în Bucureşti. Voi discuta însă această chestiune cu colegul meu Victor Ponta, cu colegul meu Daniel Constantin, când se vor întoarce”, a anunţat luni, 16 ianuarie, liderul liberal.

Numai că Ponta nu a mai avut răbdare să aştepte. De la Strasbourg i-a transmis lui Antonescu că USL trebuie să evite posibilitatea ca actuala putere să acuze opoziţia pentru transformarea manifestaţiilor în acţiuni violente. Cu alte cuvinte, mai repliat şi mai răsfirat e mai sănătos politic, decât în primele rânduri de protestatari.

Ponta a uitat de Che Guevara

Intrat în direct de la Strasbourg la o emisiune tv, Victor Ponta a formulat, nervos, un alt punct de vedere. Preşedintele PSD a spus că iniţiativa este a lui Fenechiu şi că, deşi în USL s-a discutat despre varianta ieşirii în stradă, nu s-a decis nimic.

„Nu sunt adeptul dialogului în stradă”, a declarat Ponta, care a precizat că trebuie mai întâi să fie epuizate toate căile democratice de dialog: sesiune extraordinară, dialog cu Puterea în acest cadru şi, doar dacă sesiunea extraordinară nu e convocată, proteste de stradă.

PNL scoate în stradă mii de oameni din teritoriu

Chiar dacă USL nu a luat o decizie la nivelul conducerii, PNL îşi pregăteşte de proteste filialele din teritoriu. Deja o serie de lideri de organizaţii au anunţat că se vor deplasa cu autocare spre Capitală pentru a participa la o astfel de acţiune de protest. La fel a procedat şi PC. Fiecare organizaţie ar urma să trimită câteva sute de membri de partid pentru a lua parte la mitingul de amploare al USL anunţat de preşedintele Crin Antonescu.

Potrivit liderului PC, Dan Constantin, conservatorii vor participa alături de liberali la mitingul care se va desfăşura într-una dintre zilele viitoare în Bucureşti pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de cei care protestează în Piaţa Universităţii.

PSD Cluj, pro-miting

La Cluj, social-democraţii locali au trecut peste reticenţele liderului Victor Ponta faţă de implicarea în protestele de stradă.

„Indiferent ce întrebări îmi pun pe acest subiect, răspunsurile sunt aceleaşi: vrem aceleaşi lucruri ca şi oamenii din stradă, vrem ca oameni ca Raed Arafat să-şi primească respectul şi recunoaşterea, vrem schimbare, vrem îndepărtarea de la putere a guvernanţilor incapabili, vrem dialog, vrem democraţie, vrem alegeri la termen şi, nu este un secret, da, vrem jos Băsescu. Şi atunci de ce să stăm pe margine şi să privim la oamenii care sunt legitimaţi, fotografiaţi şi amendaţi pentru că au curajul să-şi ceară libertatea. Nu vom sta deoparte, pentru că a avea capacitate de mobilizare este un atu şi nu un lucru pe care să îl ascundem. Nu suntem noi iniţiatorii manifestărilor, nu noi trebuie să stăm în prima linie, dar trebuie să fim printre oameni, pentru că nu avem voie să-i lăsăm singuri”, a declarat preşedintele organizaţiei PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

Cristian Diaconescu: Opoziţia încurajează violenţele Liderul UNPR

Cristian Diaconescu a declarat că este dreptul cetăţenilor să protesteze, însă el a arătat că violenţele sunt inacceptabile şi că Opoziţia le încurajează.

„Este dreptul democratic al fiecărui cetăţean să protesteze, să participe la mitinguri de protest, problemele României au fost şi vor rămâne complicate, gestionarea lor s-a realizat numai cu sprijinul societăţii româneşti, deci românii au dreptul să-şi exprime nemulţumirile, dar este inacceptabilă violenţa. Cei care aruncă cu sticle incendiare, cu petarde, cu sticle şi bucăţi de pavaj nu au nicio scuză şi niciun pretext şi aceste atitudini trebuie sancţionate cu maximă rigoare”. Mai mult, el a acuzat Opoziţia că a încurajat violenţele.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Manifestaţie de solidaritate a românilor din Marea Britanie: „Demisia lui Băsescu şi alegeri anticipate”

Rozica Vinău: “În România eram ingineră, aici am luat-o de la zero, la 40 de ani”