Creşterea TVA la 24% a fost o eroare politică, susţinută inclusiv de „marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL” şi care a întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni, a spus preşedintele Traian Băsescu. El a adăugat că la momentul majorării a susţinut scăderea pensiilor cu 10%, ca măsură temporară, dar Curtea Constituţională a respins propunerea Guvernului.
„Creşterea TVA fost una din marile erori politice. Alternativa a fost să reducem pensiile cu 10%. (…) A fost decizia Coaliţiei şi cu ameninţări: „Plecăm dacă se taie”. Sigur, şi PDL-ul a fost la fel. Marii bărbaţi, care acum s-au duelat pe la convenţii, toţi au fost „cu 25%, mărim TVA, nu ne atingem de pensie” „, a spus preşedintele.
„Acum pensionarii plătesc o factură mult mai grea decât o reducere temporară”, a concluzionat şeful de stat.
El a adăugat că o altă propunere a fost un impozit temporar de 10%, care să se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de până la 340 de lei. Preşedintele a menţionat că cei din coaliţie s-au reunit la Guvern şi au decis creşterea TVA. Dacă ar fi fost aleasă măsura diminuării pensiilor, consecinţele acesteia ar fi putut fi îndreptate relativ repede, prin readucerea acestora la nivelurile anterioare după cum salariile bugetarilor vor fi majorate treptat la valorile anterioare amputării lor. Spre deosebire, readucerea TVA la nivelul anterior majorării necesită ani de zile, a spus Traian Băsescu.
Boc îl contrazice pe Băsescu
Premierul Emil Boc l-a contrazis pe şeful statului, Traian Băsescu, şi a declarat că Executivul s-a aflat, anul trecut, în imposibilitatea de a stabiliza economia fără a majora taxa pe valoarea adăugată (TVA), după ce Curtea Constituţională a respins propunerea de reducere a pensiilor cu 15%. „Guvernul a propus reducerea cu 15% a pensiilor pentru a apăra cota unică şi TVA. Curtea Constituţională a luat, din nefericire, o altă decizie, iar Guvernul a fost în imposibilitatea de a stabiliza economia fără creşterea TVA, în urma acestei decizii a Curţii”, a spus Boc.
Băsescu a mai spus că el a susţinut un impozit temporar de 10%, care să se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de până la 340 de lei. El a adăugat că acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual în două etape, până la 1 ianuarie 2012, în timp ce reducerea TVA presupune ani de zile. Băsescu a mai spus că cei din coaliţie s-au reunit la Guvern şi au decis însă creşterea TVA.
Vlădescu: „Majorarea TVA, o decizie economică greşită”
Pe de altă parte, Sebastian Vlădescu, care era ministrul Finanţelor din perioada în care guvernul a luat decizia majorării TVA, că majorarea TVA a fost o „decizie economică greşită”. „Majorarea TVA a fost în primul rând o decizie economică greşită şi politicienii care au impus-o au făcut o eroare inclusiv pentru ei, pentru că, fără majorarea TVA, creşterea economică ar fi fost mai rapidă şi mai puternică. Nu s-a mers pe impozitarea tuturor pensiilor cu 10% (aşa cum propusese preşedintele Traian Băsescu – n.red.), susţinută de ministrul Finanţelor la acel moment, pentru că lumea politică s- a speriat”, a spus Vlădescu, adăugând că acum „este foarte greu să mai scazi TVA”.
Vlădescu este de părere că sistemul de taxe şi impozite din România trebuie regândit în anul 2012 pe următorii 10 ani. „Sunt adeptul ideii de restructurare, în ansamblul lui, a sistemului de taxe şi impozite, cu o taxă pe corporaţii de 15%, cu taxare progresivă a veniturilor, cu alt TVA şi un alt regim al redevenţelor. Sistemul fiscal românesc actual a fost gândit în anul 2000, care, deşi a fost an electoral, a permis foarte multe reforme, pentru că primul ministru (Mugur Isărescu – n.red.) a avut o dedicaţie solidă pentru economia românească”, a spus Vlădescu.
Marii retaileri ar micşora preţurile
Îngenunchiate de mărirea TVA de anul trecut cu 5% marile reţele comerciale vin acum cu o promisiune şoc: să reducă preţurile dacă şi statul va da înapoi şi va micşora taxa. Promisiunea a fost făcută de Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), la seminarul „Revenirea economiei” organizat de Ziarul Financiar. Majorarea TVA cu 5% la jumătatea anului trecut a fost o lovitură pentru mediul de afaceri recunoscută şi de preşedintele Traian Băsescu în cadrul aceluiaşi seminar.
Cum toată lumea afirmă că marile magazine au crescut preţurile odată cu majorarea TVA, dar că este puţin probabil să le micşoreze dacă TVA va scădea, şeful AMRCR a ţinut să precizeze că, pe lângă micşorarea preţurilor, membrii AMRCR au decis să nu facă afaceri decât cu cei care vor aplica măsuri similare. Asociaţia reuneşte hipermarketuri (Cora, Carrefour, Auchan, Real, Kaufland), magazine cash and carry (Selgros, Metro), supermarketuri (Billa, Megaimage), de bricolaj (Praktiker, Bricostore, Dedeman, Hornbach) şi magazine specializate şi a avut o cifră de afaceri de peste 6 miliarde de euro anul trecut.