42 de lei pe lună, mai puţin de 10 euro. Alocaţia de stat pentru copiii din România este de patru ori mai mică decât a vecinilor maghiari şi la jumătate din ce primesc bulgarii. De-a lungul timpului, mai multe proiecte de majorare a alocaţiilor s-au lovit de etern-invocatul motiv: lipsa banilor.
Cu 42 de lei părinţii pot cumpăra cinci caiete şi patru litri de lapte. Când vine vorba despre îmbrăcăminte şi încălţăminte, este nevoie de trei alocaţii pentru a cumpăra o pereche de pantofi şi de şase alocaţii pentru a cumpăra o geacă.
În România, copiii primesc doar până la vârsta de doi ani o alocaţie de 200 de lei. Ulterior, suma de bani pe care statul o acordă lunar copiilor scade până la 42 de lei, adică ceva mai puţin de 10 euro. Pentru copiii cu dizabilităţi, alocaţia este de 84 de lei.
Alocaţia pentru copii este mai mare chiar şi la vecinii bulgari, iar în Germania ajunge până la 184 de euro. Ca o politică de încurajare a natalităţii, unele state precum Ungaria sau Belgia cresc alocaţiile în funcţie de numărul de copii.
În ultimii ani au fost depuse mai multe proiecte de majorare a acestor alocaţii, dar ele s-au lovit de obiecţia Guvernului: nu sunt suficienţi bani la buget.
„Dorinţă este, trebuie să avem şi resurse. Sunt patru milioane de copii, dacă alocaţia pentru copii creşte cu un leu atunci înseamnă patru milioane de lei, dar totuşi nu poţi să măreşti alocaţia cu un leu”, justifică Florin Iordache- preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor.
Cea mai nouă iniţiativă, depusă zilele trecute, propune ca alocaţia să crească până la 200 de lei. „Ar trebui ca Guvernul să analizeze ca până la clasa a patra să ofere la nivel naţional acest program de Şcoală după şcoală. Copilul să meargă la şcoală, apoi să ia o masă caldă, să îşi facă lecţiile. În timpul acesta şi părintele ştie că are copilul într-un loc sigur”, susţine deputatul PNL Cristina Pocora.
Există şi state, precum Spania care acordă o alocaţie în funcţie de venitul familiei. Aceasta se actualizează la începutul fiecărui an.
„Să se mărească alocațiile copiilor”
„Partidul Național Liberal susține majorarea alocației pentru copii, la 200 RON/ lună, pentru fiecare copil minor din România și eliminarea raportării la indicele social de referință. A fost deja depusă o inițiativă legislativă, în acest sens, semnată de peste 30 de senatori. Guvernul nu se poate scuza că nu are bani. Premierul se laudă cu o creștere economică de 3,5%, astfel că acum poate dovedi că ea se va reflecta în creșterea nivelului de trai al românilor și nu reprezintă de fapt doar un număr într-o statistică”, afirmă senatorul PNL Cătălin Boboc, potrivit unui comunicat transmis presei.
„Consider că a sosit momentul să oferim cetățenilor români dovezi palpabile cu privire la creșterea economică, și aici nu mă refer la niște grafice, niște numere, pe o foaie de hârtie, care să întărească acest lucru, ci mă refer la faptul că nivelul de trai în România trebuie să crească, oamenii trebuie să poată trăi decent. Nu se poate ca, într-o țară civilizată, unui copil să i se aloce suma de 42 RON, în timp ce unuia ce a săvârșit o infracțiune să i se aloce o sumă de 10 ori mai mare, poate chiar mai mult. Decât să ajungă copiii infractori din cauza sărăciei, mai bine investim în ei!”, susține Cătălin Boboc, președintele PNL Brăila.