Menu
in

Copiii din diaspora se întorc acasă ca străini: întâmpină mari dificultăţi în a se acomoda şi a vorbi limba maternă

Elevii remigranţi, căci aşa se numesc elevii care au studiat o perioadă peste graniţe, după care s-au întors acasă, întâmpină mari dificultăţi în a se acomoda şi în a vorbi limba maternă. În cele mai multe cazuri, aceştia nu au avut niciodată contact cu şcoala românească, ba chiar s-au născut peste graniţe, ceea ce îngreunează şi mai mult munca profesorilor care lucrează cu ei. În lipsa unor programe adaptate, pentru sprijinirea acestor copii, întreaga responsabilitate cade pe umerii profesorilor şi ai psihologilor şcolari, care însă lipsesc din cele mai multe şcoli din judeţ, scrie Monitorul de Suceava.

Doar în cazul județului Suceava, în ultimii doi ani, peste 400 de elevi au părăsit şcolile din străinătate şi au revenit pe băncile unităţilor din judeţ, solicitând echivalarea studiilor urmate peste hotare. Majoritatea dintre elevii întorşi în ţară au până în 10 ani, ceea ce înseamnă că mulţi dintre ei nici măcar nu au avut contact până acum cu învăţământul românesc. Aceştia s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava pentru a se înscrie pentru prima dată la cursurile unei şcoli din judeţ, asta după ce au studiat la şcoli din străinătate.

Potrivit datelor furnizate presei locale de IŞJ Suceava, 418 cereri de echivalare au ajuns pe adresa instituţiei, astfel: în anul şcolar 2016-2017 s-au înregistrat 311 solicitări de echivalare de studii din străinătate, după cum urmează: 185 în ciclul primar, 92 în cel gimnaziu, 34 – ciclul inferior al liceului (clasele IX-X) şi 9 situaţii de echivalare la clasele XI-XII. Totodată, în anul şcolar 2017-2018 sunt înregistrate 98 de solicitări de echivalare de studii din străinătate, după cum urmează: 72 – primar, 12 – gimnaziu, 14 – ciclul inferior al liceului (IX-X).

„Procedura de echivalare se poate desfăşura pe tot parcursul anului şcolar. Elevii care au studiat în străinătate pot dobândi calitatea de elev în România cu respectarea OMECS nr. 5079/2016 şi art. 136 din ROFUIP/2016. IŞJ oferă părinţilor şi elevilor, la depunerea dosarului de echivalare, informaţii despre reţeaua şcolară a judeţului”, mai informează Inspectoratul Şcolar Suceava.

Pentru mulţi dintre aceşti copii, odată întorşi în băncile şcolilor din judeţ, procesul readaptării este greoi şi sinuos şi nu puţine sunt cazurile în care şcolarii stranierilor comunică mai corect în limba ţării de unde s-au întors decât în limba română.

Elevii care au studiat în străinătate pot dobândi calitatea de elev şi în România după recunoaşterea sau echivalarea de către IŞJ, respectiv de către minister, a studiilor urmate în străinătate şi, după caz, după susţinerea examenelor de diferenţă.


De cealaltă parte, zeci de elevi părăsesc şcolile sucevene, după ce părinţii lor găsesc slujbe mai bine plătite peste hotare.

136 de elevi au solicitat în ultimii doi ani de zile echivalarea studiilor pentru a învăţa în şcoli din afara ţării. Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, în anul şcolar 2016-2017 au solicitat aprobare pentru a continua studiile în alte ţări 69 de elevi, iar în anul şcolar 2017-2018 sunt înregistrate 67 de solicitări.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version