Menu
in

Cod roşu de inundaţii, pe Jiu. Mii de oameni izolaţi şi case luate de ape

Situaţie dramatică din cauza inundaţiilor. Peste 1.400 de persoane din comuna buzoiană Lopătari sunt izolate după ce un drum a fost distrus de viitură. În Gorj, mai multe case şi gospodării au fost inundate în urma ploilor abundente. Iar în Bistriţa-Năsăud, 14 case din satul Parva au fost inundate, iar una a fost afectată de o alunecare de teren. Două drumuri judeţene, zeci de gospodării şi sute de hectare de culturi şi păşuni au fost inundate şi în judeţul Dolj, dar şi în Vrancea. Autorităţile au emis avertizare cod roşu pe râul Jiu, la staţia hidrometrică Răcari, şi cod portocaliu tot pe Jiu, pe sectorul aval Răcari.

Autorităţile din Dolj sunt în alertă în mai multe localităţi. Procedura de cod roşu este cea mai gravă şi prevede că populaţia din calea apelor trebuie mutate.

În satul Schitu au început să se facă evacuări ale populaţiei. Asta pentru că digul care trebuia să apere locuitorii satului, după inundaţiile din urmă cu doi ani, nu a mai fost ridicat.

Oameni izolaţi în Buzău

„Singura cale de acces către localităţile Terca şi Ploştina a fost distrusă, iar în zonă nu se poate ajunge nici măcar pietonal. Avem diguri de protecţie pe pârâul Slănic avariate şi, de asemenea, şi alte picioare de punţi pietonale distruse. Situaţia este extrem de gravă, acum centralizăm pagubele şi transmitem situaţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău. Dacă ploile se opresc am putea rezolva situaţia în două-trei zile, dacă nu, Dumnezeu ştie”, a declarat primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.

În judeţul Buzău, plouă de 12 ore, iar cantitatea de precipitaţii înregistrată este semnificativă. în Buzău s-au înregistrat 22 de litri pe metrul pătrat de precipitaţii, la Râmnicu Sărat 25 de litri pe metrul pătrat, iar la Bisoca 30,8 litri pe metrul pătrat. La Staţia Hidrometrică de la Cernăteşti, pe pârâul Slănic s-a depăşit cota de atenţie cu 20 de centimetri, iar la staţia hidrometrică de la Varlaam-Bâsca Mică s-a depăşit cota de atenţie cu 11 centimetri.

Poduri rupte în Mehedinţi

Îi în judeţul Mehedinţi, unde este în vigoare, de asemenea, o avertizare de inundaţii – cod portocaliu. Ploile din ultimele două zile au rupt două poduri şi au inundat mai multe gospodării. Numeroase localităţi din estul judeţului nu au curent electric, iar în unele zone a nins foarte mult. Stratul de zăpadă atinge chiar şi un metru.

Pe Drumul Judeţean 607 C, un pilon al podului ce leagă localitatea Floreşti de Câmpu Mare a cedat sub presiunea apei. Acum, pe pod nu mai pot trece decât pietonii, greutatea unei maşini riscând să surpe podul de tot. Locuitorii din 50 de sate sunt obligaţi să ocolească zeci de kilometri. Cei mai afectaţi sunt cei 50 de elevi din satul izolat, care trebuie să meargă pe jos 10 km până la şcoala aflată de cealaltă parte a podului avariat.

Şi localitatea Jidostiţa riscă să rămână izolată, după ce podul de la intrarea în localitate a fost avariat de viitură. Oamenii acuză autorităţile locale că nu au reuşit să repare podul la precedentele inundaţii. Inundaţiile au afectat şi un cartier din Drobeta Turnu Severin. Mai mulţi locuitorii ai cartierului Banoviţa s-au trezit cu apa în case.

Mai multe autospeciale si motopompe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru a scoate apa din casele şi curţile oamenilor. Ei spun că nu e prima dată când gospodăriile le sunt inundate. Ei dau vina pe absenţa canalizării, astfel că la fiecare ploaie puternică, torenţii de pe versanţi se revarsă în curţile lor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version