Traian Băsescu a anunţat, miercuri, 15 mai, că a numit în funcţie procurorii-şefi, gestul său reprezentând un nou capitol în relaţia de coabitare cu premierul Victor Ponta. Preşedintele nu doar că a acceptat propunerile premierului pentru posturile cheie din Ministerul Public, dar a şi fost de acord ca Ponta să participe în locul său la reuniunea informală a Consiliului European, care va avea loc în data de 22 mai.
Vineri, 10 mai, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a transmis preşedintelui Traian Basescu propunerile pentru numirea în functiile de conducere de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Direcţia Naţională Anticoruţie (DNA) si Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a celor şase procurori avizaţi pozitiv de CSM. Propunerile transmise de Cazanciuc sunt: procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ- Tiberiu-Mihail Niţu, prim adjunct al procurorului general – Dimitrie-Bogdan Licu, adjunct al procurorului general – Codruţ Olaru; procuror şef al DNA – Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DIICOT – Alina-Mihaela Bica, adjunct al procurorului şef al DIICOT – Elena-Georgiana Hosu.
„Rugamintea mea la cei şase numiţi a fost să fie o echipă”, a spus şeful statului despre noii şefi de Parchete, adăugând că le-a mai cerut să „ridice nivelul luptei anti-corupţie şi împotriva crimei organizate”.
Cererea specială a lui Băsescu
Şeful statului a subliniat o cerinţă specială adresată procurorului general Tiberiu Niţu, căruia i-a solicitat clarificarea a două aspecte importante de la Revoluţie: cine a luat deciziile politice de scoatere a Armatei împotriva poporului, respectiv de înarmare a Gărzilor Patriotice.
Totodată, preşedintele a subliniat că desemnarea lui Tiberiu Niţu drept procuror general a fost o soluţie, „nu era un târg de nerefuzat, cum au spus mulţi”.
Potrivit dispoziţiilor legale, procurorii şefi sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
În urma audierilor desfăşurate în zilele de 8 şi 9 mai şi a analizei proiectelor de management depuse, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize favorabile pentru toţi cei şase candidaţi propuşi de ministrul Justiţiei.