Întrucât nu au fost găsiţi la domiciliu în momentul pronunţării sentinţei, autorităţile române i-au dat pe cei doi interlopi în urmărire internaţională. Primul prins a fost Sile Cămătaru aflat în Germania în ziua de duminică, 13 mai, pentru ca şi Nuţu să se predea Poliţiei Capitalei în cursul zilei de luni, 14 mai.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, vineri, 11 mai, definitiv, ca fraţii interlopi şi 24 de acoliţi ai lor să se întoarcă după gratii. La momentul la care a fost dată sentinţa, fraţii Cămătaru erau de negăsit, astfel încât, sâmbătă, 12 mai, autorităţile i-au dat pe cei doi în căutare internaţională.
Poliţia a acţionat repede, astfel că, primul reţinut a fost Sile Cămătaru, arestat în Germania, la un filtru pe autostrada Passau-Frankfurt. Interesant este că, pe aceeaşi autostradă Passau – Frankfurt, pe care a fost capturat Sile, nu cu mult timp în urmă, a fost prins şi fiul său, Mario. Acesta a fost reţinut, fiind bănuit de implicarea într-o reţea de hoţi de maşini.
„Se pare că asigurau protecţia unor oamenii de-ai lor (ai fraţilor Cămătaru n.r) şi, periodic, încasau bani de acolo. Nu este exclus ca Sile să fi mers să ridice banii”, au precizat aceleaşi surse. Interlopul va mai sta în custodia autorităţilor germane o perioadă de timp, urmând să fie extrădat.
Nuţu s-a predat
Luni, 14 mai, Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru s-a predat la sediul Poliţiei Capitalei. El a spus că nu avea de gând să fugă din ţară: „Dacă aveam de gând să plec din ţară, plecam. Mă întorceam aici cu o braziliancă”, a spus Nuţu Cămătaru.
„Dacă vă spune avocatul că nu mai ai nicio zi de puşcărie de făcut, ce faceţi? S-a făcut o greşeală. Justiţia şi-a spus cuvântul. Dacă am greşit ceva, ne-am făcut pedepsele. Să mai facă şi alţii”, a mai spus acesta.
Fuga de Justiţie
Fraţii Ion Balint şi Vasile Balint, cunoscuţi sub numele de Nuţu şi Sile Cămătaru, au fost condamnaţi definitiv de către instanţa supremă, la 6 şi, respectiv, 13 ani de închisoare, în dosarul în care aceştia au fost judecaţi pentru trafic de persoane şi proxenetism.
Deşi au de executat ani buni de puşcărie, cei doi lideri ai lumii interlope ar putea să stea mult mai puţin după gratii sau chiar deloc, în cazul lui Nuţu, după cum afirmă avocatul acestora. „Vom contesta numărul anilor de închisoare care i-a fost dedus prin hotărârea Curţii Supreme. Este un calcul matematic, Sile Cămătaru a fost în detenţie mai mult de nouă ani, în timp ce ICCJ i-a dedus, vineri, 11 mai, doar aproximativ şapte şi jumătate. Câtă vreme avem la dispoziţie calea internă de atac, nu putem vorbi despre o sesizare la CEDO”, susţine avocatul Daniel Caraman, cel care îi reprezintă pe fraţii Cămătaru.
Anul trecut, Nuţu Cămătaru a primit despăgubiri de 3.200 de euro de la statul român, după ce a apelat la CEDO, pentru durata prea mare a procesului. După condamnările din 2004, Sile şi Nuţu Cămătaru au ajuns chiar şi în Parlamentul României. Cei doi au făcut o plângere conform căreia au fost bătuţi de jandarmi şi arestaţi nelegal. Mai mult, lui Nuţu i s-ar fi furat şi un inel în valoare de 3.200 de euro. Aşa au ajuns cei doi să fie audiaţi de Comisia de Abuzuri a Senatului.
Teroarea Cămătarilor
Specializată în proxenetism, şantaj, cămătărie dar şi jafuri, gruparea condusă de Sile şi Nuţu Cămătaru număra, conform procurorilor, aproximativ 200 de persoane. Din rechizitoriul întocmit de procurori în 2004 reiese că prostituatele care nu ascultau de ordinele lui sau a oamenilor lui erau bătute şi obligate să plătească „despăgubiri” de mii de euro.
Gruparea condusă de Sile şi Nuţu este una dintre cele mai violente dintre cele care activează în Bucureşti. Simpla enunţare a numelor lor imprimă teamă printre cei din jur, susţin anchetatorii. Asta deoarece metodele lor de „pedepsire” a celor care le datorau bani erau de o violenţă extremă. Procurorii susţin că un bărbat care datora 200.000 de euro unor apropiaţi ai clanului. Bărbatul, poreclit „Trompeta”, a fost bătut crunt, apoi a fost rujat şi îmbrăcat în mirească. Astfel îmbrăcat, el ar fi fost violat în Restaurantul „Calypso”.
Fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru păreau mari iubitori de animale. Acasă la ei, în Ferentari, pe o întindere de şase hectare, zeci de cai şi păsări exotice şi-au găsit adăpost. Nuţu şi Sile aveau în curte şi trei dintre cele mai fioroase animale: leii. Anchetatorii susţin că animalele nu erau ţinute doar ca animale de „companie”, ci că erau folosite ca şantaj: cei care nu plăteau riscau să ajungă hrană pentru feline. In cuşca leilor se afla o altă încăpere, alta decât cea folosită pentru hrana animalelor. Aceasta era prevăzută cu o trapă. In acest loc erau ţinuţi datornicii, în scopul intimidării lor.