Menu
in

Cea mai mare CRIZĂ de forţă de muncă de după Revoluţie! Patronii de pe litoral sunt disperaţi: «Mulţi îşi încearcă norocul în străinătate»

„Este cea mai mare criză de personal din ultimii 30 de ani”, spun la unison patronii de pe litoralul românesc. După ce s-au plâns că restricțiile au ținut turiștii departe, forțându-i să reducă drastic din numărul angajaților, acum patronii spațiilor de cazare, teraselor și restaurantelor de pe litoralul românesc au o altă nemulțumire: lipsa acută a personalului.

Conform Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în acest moment ar fi nevoie de circa 25.000 de angajaţi, cei mai mulţi sezonieri, pentru staţiunile de pe litoral, relatează Adevărul.

„Este cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie. Cei care lucrau în turism, datorită jocului de alba – neagra cu închiderea şi deschiderea unităţilor, au plecat în alte sectoare, precum retail, producţie sau au plecat din ţară”, explică Dragoş Răducan, vicepreşedinte FPTR. Răducan spune că pe litoral, 60% dintre muncitori sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni să vină să muncească.

„Preferă să stea acasă sau pleacă din ţară – mirajul unei lumi mai bune”, spune acesta.

Angajaţii pleacă de la un patron la altul pentru 100 de lei în plus

„Angajăm ospătar, ajutor ospătar pentru litoral. Oferim salariu 2.000-2.500 lei plus tips, cazare, trei mese pe zi”, aşa suna un anunţ postat încă din luna iunie pe reţelele sociale. De altfel, grupurile de Facebook de pe litoral sunt pline de anunţuri de angajare. Patronii spun că puţini se interesează, dar şi mai puţini vor să muncească cu adevărat.

Cu toate că sunt plătiţi mai bine, spun patronii, angajaţii sezonieri lucrează prost, sunt nepregătiţi, dar cu pretenţii din ce în ce mai mari.

După pandemie, FOAMETE. Criza alimentară, tot mai aproape. «În România nu vor fi vremuri foarte bune»

Cristian, proprietarul unei autoserviri din Mamaia, povesteşte că zilele trecute a venit un candidat pentru ajutor în bucătărie. „Mi-a zis ca vrea să muncească în bucătărie două zile cu două zile libere. Apoi mai vrea cinci zile pe lună, consecutive, tot liber. Asta înseamnă că ar vrea să lucreze 15 zile pe lună, minus cele cinci consecutive, deci 10 zile. I-am zis că-i dau 1.200 lei, dar el voia cam 3.500 lei pe lună, adică 1.200 lei pe săptămâna cu trei zile de lucru”. Dragoş Răducan arată că salariul pentru un om necalificat este de minimum 1.800 de lei pe lună. Acesta creşte exponenţial în funcţie de tipul muncii şi experienţă.

Operatorii din turism sunt la limită cu funcţionarea unităţilor din această cauză. Spun că foarte mulţi tineri vin, muncesc o lună, îşi iau banii şi plecă fără niciun preaviz. „Sunt multe terase şi restaurante deschise acum pe litoral, iar angajaţii pleacă de la un patron la altul ademeniţi de 100 de lei în plus la salariu. În plus, nu mai sunt serioşi: vor bani mulţi fără muncă”, spune Matei Datcu, patronul unei pescării din Agigea.

Nici angajaţii din spaţiul non UE nu este o soluţie, spun oamenii de afaceri, deoarece doar societăţile comerciale mari, cu activitate permanentă pot face faţă cerinţelor şi costurilor pe care le implică aducerea de angajaţi din străinătate.

Reprezentanţii AJOFM Constanţa spun că principalele motive pentru care oamenii nu vor să vină pe litoral să muncească sunt salariile mici şi sezonalitatea muncii. Cei mai mulţi preferă să-şi încerce norocul în străinătate, mai ales că multe ţări şi-au deschis din nou graniţele.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version