in

Ce şpăgi dau afaceriştii italieni în România: Antonello Celestini a dat 1,8 milioane de euro

Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost reţinut, miercuri de procurorii anticorupţie, pentru că în decurs de patru ani a pretins mită de sute de mii de euro. Împreună cu el a fost arestat şi un avocat. Cei doi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Conform Mediafax, care citează documente ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), În perioada 2007-2008, Gavrilă a primit de la un om de afaceri italian, Antonello Celestini – care s-a autodenunţat – suma de 120.000 de euro, pentru ca fiscul să nu-i blocheze conturilor firmei lui Celestini. În 2008, Gavrilă a pretins de la Celestini suma de 400.000 euro pentru ca 960 tone tutun să fie trimis din România în Italia, fără plata accizelor. În 2009 Gavrilă a primit 50.000 euro de la Celestini pentru ca Garda financiară să nu controleze firma italianului, iar în noiembrie 2010, Gavrilă a mai cerut încă 200.000 euro pentru ridicarea sechestrului de pe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu.

Avocatul arestat împreună cu Gavrilă, Stăncescu Marius-Cătălin, a acceptat promisiunea denunţătorului ca prin intermediul său să se remită suma de 1.000.000. euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzând pentru sine, în contul intervenţiei, un procentaj de 10%. În schimb, denunţătorul urma să înfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de controalele ANAF.

În total, au calculat procurorii DNA, este vorba de mită de 1,8 milioane de euro. Firmele lui Celestini implicate în acest dosar au produs bugetului statului un prejudiciu de 357 de milioane de euro, care a fost constatat de Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor.

Omul de afaceri italian Antonello Celestini, care l-a denunţat procurorilor DNA pe Nicolae Gavrilă, consilierul superior al ANAF arestat împreună cu un avocat, a susţinut, la Realitatea TV, că banii ceruţi de cei doi ar fi trebuit să ajungă la „un şef mare de la vamă”, pentru că se apropiau alegerile.

Celestini a declarat că l-a cunoscut pe Gavrilă în Italia, atunci când acesta, aflat acolo în concediu, l-a vizitat pe omul de afaceri, împreună cu un alt afacerist italian, cunoştinţă comună. Celestini şi Gavrilă s-au revăzut apoi în România, după ce consilierul superior al ANAF ar fi venit la italian pentru a-i spune că îl poate ajuta în cazul în care are „probleme” în afaceri.

Când am avut nevoie, l-am sunat şi l-am chemat„, a continuat italianul, povestind că cei de la vamă îi făceau probleme în tentativa sa de a duce în Italia 960 de tone de tutun cumpărat din România, o tranzacţie comercială „perfect legală”.

„Vreau să duc tutunul meu în Italia, dar vama mă împiedică. Am toate actele în regulă, ce putem să facem?”, a povestit italianul că l-a întrebat pe Gavrilă.

Celestini a continuat susţinând că, deşi demersul său era legal, cei de la vamă îi puneau tot felul de piedici pentru a-l face să plătească mită, lucru pe care l-ar mai fi păţit şi cu alte ocazii şi despre care a aflat că se petrecea şi cu alţi oameni de afaceri.

După ce i-ar fi explicat speţa lui Gavrilă, acesta i-a „povestit” că cei de la vamă „vor bani”.

„S-a întors şi mi-a povestit că vama vrea bani, din cauză că sunt alegeri şi are nevoie de bani pentru alegeri”, a spus italianul.

Potrivit acestuia, într-o primă fază Gavrilă i-ar fi cerut 400.000 de euro, după care 100.000 de euro, însă italianul a refuzat să plătească, spunând că „sunt prea mulţi bani”. Astfel, italianul a mers la Ministerul Finanţelor unde, printr-un consilier al ministrului de la acea vreme, Gheorghe Pogea, a primit confirmarea că „are dreptate” şi că nu trebuie să plătească nimic pentru acea tranzacţie.

„Am primit ordonanţă de la Ministerul Finanţelor că pot să aduc tutunul. Că trebuie să respect un regulament, dar pot să aduc tutunul”, a povestit italianul Antonello Celestini la Realitatea TV. El a relatat că, în urma eliberării acelei „ordonanţe” de la Ministerul Finanţelor, „vama s-a răzbunat” şi a făcut un denunţ, în urma căruia s-a constituit un alt dosar penal, în care Celestini este cercetat alături de fostul secretar de stat de la Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache.

Celestini a fost întrebat de jurnalişti la cine ar fi trebuit să ajungă banii ceruţi de Gavrilă. „Nu ştiu dacă e bine să spun la momentul ăsta. Era un şef de la vamă. Un şef mare de la vamă”, a răspuns italianul, refuzând să divulge identitatea persoanei, pe motiv că ar putea „strica” ancheta procurorilor.

Întrebat dacă destinatarul banilor era şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă. Celestini a refuzat în continuare să divulge identitatea „şefului mare de la vamă”, răspunzând, amuzat: „Nu! Nu ştiu! Dar asta ştie DNA”.

„Eu ştiu un lucru: că, la momentul respectiv, (au fost prinşi de DNA, n.r.) numai nişte intermediari. Nu e vorba numai de domnul Gavrilă, mai e şi altcineva implicat în povestea asta. Au fost prinşi toţi. Eu cred că dacă zic acum cine e, cine mi-au zis ei că e, stric o lucrare a DNA şi nu vreau să fac asta. Cred că nu trebuie să plătească răutăţile numai pionii. Cine a organizat o anumită chestie? Cine a încercat să facă şantaj? Cine a dus în gravă criză nişte firme, care plăteau salarii, care plăteau taxe? Şi totul degeaba, numai dintr-o răzbunare personală şi pentru a obţine ceva personal. Domnul Gavrilă e doar un pion!”, a spus Antonello Celestini.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Până pe 9 martie se aleg Babele

Tineri români, constrânşi să se prostitueze de către mama lor, pentru 100 de euro pe seară