in

CE lasă ministerul lui Udrea fără bani europeni

Comisia Europeană a decis în urma controalelor efectuate în România sistarea tuturor plăţilor pentru infrastructura regională – Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR).

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea mai multor drumuri naţionale şi judeţene.

„În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare”, se arată într-un comunicat al MDRT.

Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.

În acelaşi timp, CE a cerut României să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice.

Băsescu: „Atenţie la fondurile UE”

La sfârşitul lunii mai, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că în cazul ministerului pe care îl conduce s-au constatat nereguli în derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2, ea precizând că se aşteaptă raportul oficial.

Udrea a subliniat că după aprobarea proiectelor, banii pleacă de la minister către autorităţile locale, beneficiari care organizează licitaţii. Ea a precizat că, de multe ori, la acest nivel fie nu există experienţă în organizarea de licitaţii, fie multe licitaţii sunt „vizibil” direcţionate spre anumite firme. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat la 26 mai, că au fost făcute verificări la unele proiecte locale din fonduri UE, constatându-se nereguli, ceea ce înseamnă că există riscul ca banii să fie returnaţi. Şeful statului a spus că există probleme în implementarea unor contracte cu fonduri europene, atunci când ele sunt transferate de la ministere la nivelul autorităţilor locale.

„Sunt semnale extrem de serioase şi mai bine ne oprim decât să continuăm aşa”, a spus preşedintele, adăugând că există riscul repetării situaţiei cu fondurile SAPARD, când România a trebuit să restituie sume importante CE.

„Transmit un semnal administraţiei publice locale: atenţie la banii de la MDRT, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii – respectaţi procedurile pentru că deja sunt semnale foarte puternice”, a spus preşedintele.

Accesarea banilor, sub media europeană

România poate utiliza în perioada 2007 – 2013 fonduri de 19,667 miliarde de euro din Programul Operaţional Regional, cărora trebuie să li se adauge o contribuţie naţională obligatorie de 4 miliarde de euro.

Până în prezent, din banii disponibili pentru România în Fondul de Coeziune – utilizat pentru proiectele mari de infrastructură şi mediu – 15,1% au fost plătiţi de Comisie. Din Fondul European de Dezvoltare Regională s- au plătit 13,6%, iar din Fondul Social European, pentru proiecte educaţionale şi sociale, s-au plătit proiecte în valoare de 14,2%.

Pentru toate cele trei fonduri la un loc, rata de absorbţie la nivelul UE este de 25,1 %. România se află potrivit acestor date sub media la nivel european.

Ponta: Vom cere demisia Elenei Udrea

„Vom cere în mod sigur demisia ministrului, pentru că Programul Operaţional Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Nu poţi să dai tot timpul vina pe alţii. De doi ani de zile o vedem mereu la televizor pe doamna Udrea tăind panglici pe diverse drumuri şi alte acţiuni de acest gen. Acum, când a venit nota de plată, nu poţi să te dai deoparte pur şi simplu şi să spui că nu e treaba ta. E foarte clar că Ministerul Dezvoltării a gestionat foarte prost acest program. Evident că vom cere demisia doamnei ministru, măcar pentru incompetenţă”, a declarat Ponta.

Întrebat dacă nu îi este incomod să stea la aceeaşi masă cu Liviu Dragnea, secretar general al PSD şi preşedinte al CJ Teleorman, despre care s-a scris că ar fi comis anumite reguli în proiectele cu bani europeni din judeţ, Victor Ponta a răspuns: „Absolut deloc, mai ales că CE nu a precizat care sunt aceste probleme. CE vorbeşte de problemele de la minister şi de la ANRMAP, n-a spus nimic de judeţe. Mă simt extrem de inconfortabil că România pierde fonduri europene şi că păstrăm gestionarea acestora la nivel extrem de centralizat şi extrem de politizat”.

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a semnat în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman contracte pentru două drumuri judeţene care nu corespund cu regulile privind administrarea fondurilor europene. Surse guvernamentale au afirmat că experţii care au studiat contractele de la Teleorman au găsit nereguli majore privind un conflict de interese, precum şi folosirea unor criterii de calificare restrictive în momentul în care s-a ales firma. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanţi cu preţuri mai mici din rândul participanţilor.

Potrivit prefectului judeţului Teleorman, Teodor Niţulescu, conflictul de interese poate fi explicat prin faptul că Liviu Dragnea ar fi în spatele firmei Tel Drum SA, una dintre cele mai mari din toată zona, cu peste 600 de angajaţi. „Toată lumea ştie că el deţine această firmă prin alte persoane care apar în acte. Dragnea a privatizat societatea în 2001, iar de atunci şi până acum doar Tel Drum a câştigat toate contractele pentru construcţia sau reabilitarea de drumuri”, a declarat prefectul de Teleorman. Liviu Dragnea susţine că nu are nicio legatură cu firma Tel Drum SA şi că nu-i cunoaşte pe acţionarii actuali.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Muncitorii români de pe şantierul naval din La Spezia, neplătiţi de jumătate de an

Carabinierul care a acidentat mortal doi români mergea cu 120 km/h