Menu
in

Cât câştigă muncitorii asiatici în România. „Un sudor poate cere 1.000 de euro. Îi dai, că va face treabă”

România este în criză acută de forță de muncă, așa că de cele mai multe ori muncitorii asiatici sunt singura soluţie. Ţara noastră a atras peste 100.000 de angajaţi din statele din afara Uniunii Europene în ultimii 11 ani, arată datele oficiale. Turcia, Nepal şi Sri Lanka au fost statele din care au fost recrutaţi cei mai mulţi muncitori străini în pandemie.

În România, salariul minim este de 340 de dolari.  Salariul pentru un muncitor necalificat venit din Asia ajunge la 400 – 450 de dolari. Dar cât câștigă punctual muncitorii asiatici aduși în România, de la cameristă și ajutor de bucătar, la sudor și faianțar, citiţi mai jos, conform declaraţiilor lui Romulus Badea, de la Soter&Partners, care se ocupă, printre altele, de recrutarea acestora.

Sudor

Sudorii sunt mai bine plătiți. Sunt tot felul de operațiuni care necesită sudură, de la construcția de vapoare, reparații de vapoare, de vagoane de cale ferată, construcții speciale, structuri metalice. Cei pe care i-a recrutat recent sunt pentru aceste domenii.

Vin asiaticii! Guvernul acoperă golurile de pe piaţa muncii cu încă 10.000 de străini

Sunt plătiți în funcție de cât de experimentați sunt și ce calificări au, în câte poziții pot să sudeze. De exemplu pot să sudeze deasupra capului și să urce cu sudura în așa fel încât să nu curgă.

Pentru un sudor 3G, care este un anumit nivel cu anumiți ani de experiență, salariile sunt undeva 800 – 850 de dolari.

Pentru un sudor 6G care este de o complexitate mai mare pot depăși 1.000 de dolari.

Astea sunt salariile de bază. Evident, se discută pe urmă de ore suplimentare, schimburi de noapte și așa mai departe.

Ajutor de bucătare

În România, restaurantele, cantinele, duc lipsă de ajutoare de bucătari, de cei care pregătesc ingredientele pentru gătit.

Un ajutor de bucătar câștigă 450 de dolari, la care se adaugă ore suplimentare.

Un chef poate câștiga 800-900-1200 dolari.

Muncitor în construcţii

În construcții salariul minim este 3.000 de lei brut – 477 euro net la cursul de azi (în jur de 550 dolari), introdus prin acea OUG 114, care este scutit de impozit pe venit și contribuția la sănătate și la Pilonul II.

Un muncitor necalificat pleacă de la minim.

„Cei calificați, precum faianțar, fierar betonist, pot să câștige mult mai bine. Pot să ajungă la 800 – 1.000 dolari. În cazul de față este vorba de salariu net. Astea sunt salarii la care ajung, inclusiv cu ore suplimentare”, a afirmat Romulus Badea.

Cameristă

În hoteluri, cei mai bine plătiți sunt bucătarii. În rest, majoritatea se învârt în jurul sumei de 450 dolari.

Muncitori în ferme

„Am adus muncitori pentru fermele de animale. În România nu mai există mulgători de vaci. Nu vorbim de mulgători manuali, ci de ferme moderne cu aparatură. Nu mai există”, explică Romulus Badea.

Salariile pleacă de la 450 dolari pentru muncitorii necalificați.

„Putem să avem, de exemplu, operatori de echipamente grele în fermă. Acolo salariile pot să fie 700 de dolari. Aici mai este vorba de experiența fiecăruia, complexitatea aparatului pe care operează”, a mai afirmat Badea.

Salariile de mai sus sunt nete și reprezintă sumele pe care le primesc muncitorii asiatici care vin în România să muncească. Pe lângă asta au masa și spațiu de locuit asigurate de angajatori. Acestea sunt standard, dar diferă în funcție de om și de experiență.

Articolul complet AICI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version