in

Carne puţină şi scumpă, de Paşti. Mieii româneşti iau calea ţărilor arabe: «E mai convenabil»

Ciobanii români au voie să sacrifice animale doar în abatoare autorizate care sunt foarte puține dar și mai scumpe decât alternativa din trecut, lucru care înseamnă un adaos serios pe kilogramul de carne.

Spațiile special amenajate pentru această activitatea au dispărut din piețe din cauza pandemiei de coronavirus.

Astfel că mulţi ciobani se reorientează. Marius Mașca este un crescător de ovine din Slimnic și spune că exportul îl salvează.

„Crescătorii care vor să sacrifice miei pentru a-i vinde sunt obligați să apeleze la abatoare autorizate. Eu, de exemplu, nu am unde să duc mieii într-un astfel de abator la o distanță rezonabilă, așa că prefer să îi dau la export. Avem noroc cu țările arabe. Dacă aș duce o cantitate mare la abator, vă dați seama că prețul ar crește din cauza costurilor de transport, de sacrificare etc. Am ajunge să vindem carnea de miel foarte scump, noi crescătorii, așa că tot ar exista nemulțumiri. În aceste condiții, pentru noi, cei care avem un număr mare de miei, e mai convenabil să îi vindem în viu”, a declarat pentru tribuna.ro Marius Mașca.

«Nu e chiar așa de simplu cum cred unii să tai miei»

Pe vremuri, mulți mergeau la stână pentru a-și cumpăra mielul de Paști, dar acum acest lucru nu mai e atât de simplu. Crescătorul de oi din Slimnic spune că și în cazul în care ar fi permisă sacrificarea mieilor la stână, pentru cei ce au mulți miei de vânzare derogarea nu e convenabilă:

„Nu e chiar așa de simplu cum cred unii să tai miei. Trebuie să ai oameni, iar asta costă. Da, pentru crescătorii care nu vor să vândă cantități mari poate fi rentabil, dar când ai miei mulți nu faci față fără ajutor, iar asta costă și se va regăsi în prețul final. Înainte se tăiau mieii la stână, dar de la o vreme s-au înăsprit regulile și trebuie să îi sacrifici la abator. Se spunea că există pericolul răspândirii bolii limbii albastre.

Eu unul n-am văzut așa ceva la mine la stână și n-am auzit nici la alți crescători din Sibiu să fi avut probleme. Asta e situația, vindem mieii celor care îi cumpără en-gros și apoi îi exportă. Ne descurcăm cum putem, comercializăm telemeaua și celelalte produse mai aproape de casă și încercăm să supraviețuim. De exemplu, noi vindem brânza într-o rulotă în zona Ruși, lângă drumul național, și avem clienți fideli, dar alți crescători se confruntă, probabil, cu tot felul de probleme, de la cheltuieli de desfacere a mărfii, până la găsirea unor angajați pentru că, în continuare e criză de oameni cu care să poți face treabă”. 

Paradoxal, în vreme ce mieii autohtoni sunt exportați, românii își pot cumpăra carne de miel de import, din hipermarket. 

Dacă din fermă mielul pleacă la vânzare 14 lei/kg în viu, în marile magazine acest timp de carne se comercializează cu prețuri ce variază între 25-30 de lei. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Inflația în România a trecut pragul de 10%

După pandemie, FOAMETE. Criza alimentară, tot mai aproape. «În România nu vor fi vremuri foarte bune»

Noile culori: Campania, Puglia, Sardinia și Aosta în zona roșie. Restul Italiei în portocaliu, se lucrează la redeschidere