Mihai Răzvan Ungureanu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, şi-a prezentat astăzi programul şi lista Guvernului. După încheierea dezbaterilor, s-a supus la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul a fost secret şi s-a exprimat prin bile.
Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu are un Cabinet format din trei independenţi, trei reprezentanţi ai UDMR, doi ai UNPR – toţi prezenţi şi în Guvernul Boc – şi nouă democrat-liberali.
Guvernul Ungureanu:
Marko Bela – vicepremier
Cătălin Predoiu – ministru al Justiţiei
Leonard Orban – ministru al Afacerilor Europene
Kelemen Hunor – ministru al Culturii
Laszlo Borbely – ministru al Mediului
Ritli Ladislau – ministru al Sănătăţii
Cristian Diaconescu – ministru al Afacerilor Externe
Gabriel Oprea – ministru al Apărării
Lucian Bode – ministru al Economiei
Gabriel Berca – ministrul Administraţiei şi Internelor
Cristian Petrescu – ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului
Alexandru Nazare – ministru al Transporturilor
Stelian Fuia – ministru al Agriculturii
Cătălin Baba – ministru al Educaţiei
Răzvan Mustea – ministru al Comunicaţiilor
Claudia Boghicevici – ministru al Muncii
Bogdan Drăgoi – ministru al Finanţelor
Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Mihai Ungureanu au avut loc miercuri, fără a exista cvorum în mai multe comisii.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedinţii Camerelor şi se înaintează preşedintelui României pentru numirea Guvernului. Primul-ministru şi membrii Cabinetului depun apoi jurământul, individual, în faţa preşedintelui. Guvernul îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
lliescu, despre noul Guvern: Aceeaşi Mărie cu altă pălărie
Liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că noul guvern propus de premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, este continuatorul politicii PDL şi a coaliţiei majoritare.
Fostul preşedinte al României a declarat că noul Cabinet al lui Mihai Răzvan Ungureanu „este continuatorul politicii vechiului guvern şi a partidelor componente”, reprezentând doar „o schimbare la faţă”, întrucât noii miniştri „nu schimbă esenţa politicilor”.
În acelaşi timp, Iliescu a afirmat că USL trebuie să facă în continuare presiuni asupra parlamentarilor pentru declanşarea anticipatelor, chiar dacă acest lucru este, deocamdată, greu realizabil prin decizia „pragmatică” a UDMR de a rămâne la guvernare.
Întrebat dacă USL a procedat bine decizând să nu participe la procedurile parlamentare de investire a noului Executiv, Iliescu a răspuns afirmativ.
„A fost o poziţie coerentă, nu ne interesează schimbările nominale, este vorba de ceea ce reprezintă acest guvern. Este aceeaşi Mărie cu altă pălărie, deci nu se schimbă nimic pe fond”, a adăugat el.