Tot mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova se mută fictiv la Iaşi. Pentru a-și putea face carte de identitate, ei sunt luați în spațiu de cetățeni români care au transformat asta într-o afacere. Formalitățile pentru luarea în spațiu costă cel mult 200 de euro. Așa s-a ajuns ca în satele din Iași, într-o singură locuință să figureze în acte și câte 300 de cetățeni moldoveni. Aproape nimeni nu stă la adresa din buletin. Totul e o formalitate.
Numărul localnicilor din comuna ieşeană Grajduri aproape că s-a dublat în mai puţin de un an şi jumătate. Secretul a ieşit la iveală după actualizarea listelor de la Autoritatea Electorală Permanentă. Există şi o explicaţie: cetăţenii din Republica Moldova sunt atraşi de zonă, fiindcă pot să-şi facă buletine de România şi să plece la muncă în Uniunea Europeană.
În decembrie 2012, la ultimele alegeri parlamentare, în comuna Grajduri erau aproape 2.500 de cetăţeni peste 18 ani. În doar 16 luni, numărul celor cu drept de vot a trecut de 4.100. În octombrie 2013, mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au cumpărat locuinţe în comună. Într-una din case locuiesc, în acte, peste 300 de cetăţeni. Populaţia comunei a rămas, evident, aceeaşi. Cei peste 1.600 de cetăţeni din Republica Moldova care şi-au stabilit domiciliul, în ultimele luni, în comuna Grajduri, sunt plecaţi la muncă în Uniunea Europeană.
Mulţi au aplicat o altă strategemă. Au găsit localnici dornici de un câştig, care i-au luat în comodat sau chirie, s-au dus la Evidenţa Populaţiei şi şi-au stabilit domiciliul în localitate. Autoritățile din comună spun că mărirea artificială a numărului de locuitori în localitate reprezintă un adevărat fenomen și că în scurt timp se vor vedea şi efectele.
„Dacă noi am vrea pe plan local să facem un referendum, să aprobăm ceva, nu cred că atingem pragul electoral ca să facem acel referendum. Ştim din start că e pierdut. Ar mai fi probleme cu amenzile sau ce mai primesc ei prin alte zone,” a spus Viorel Afrăsinei, viceprimarul comunei Grajduri. Aceeaşi situaţie şi în comuna ieşeană Răducăneni, la 20 de kilometri de Grajduri.
„Avem 1.400 de moldoveni cu domiciliul stabil în comuna noastră, cu buletin de Răducăneni. Având paşapoarte, numai în felul acesta au putut să plece să lucreze în UE”, a explicat primarul comunei Răducăneni, Mihai Irimia.
La următoarele alegeri locale vor fi probleme fiindcă noii cetăţeni cu drept de vot nu se vor prezenta la urne şi nu se va putea atinge majoritatea.
Odată ce sunt înregistraţi ca locuitori ai comunei, cetăţenii basarabeni pot beneficia în primul rând de dreptul de a circula liberi în comunitatea europeană. În plus, mai obţin drept de vot, dar pot solicita şi alocaţii pentru copii.