in

Băsescu: Nu ne temem de război, dar scenariul din Crimeea e posibil şi în Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că referendumul de ieri din Crimeea, în care 96,8% dintre participanti au votat alipirea la Rusia, este ilegal şi că „România nu recunoaște rezultatele acestuia”.

De asemenea, preşedintele a atenţionat că ceea ce s-a întâmplat în Crimeea s-ar putea repeta în Republica Moldova.

“În niciun caz România nu va interveni militar, să tăiem din capul locului că România va interveni de capul ei în Republica Moldova. (…) Deocamdată, Moldova şi-a asumat un statut de neutralitate. Adesea am depistat aproape o plăcere a politicienilor moldoveni la vârf să bârfească mai degrabă România decât Federaţia Rusă.

Abordarea politică la Chişinău e una riscantă, de a nu spune direct în faţă la Moscova cum vor să rezolve problema transnistreană, cum vor să evolueze spre Vest. În Republica Moldova avem o majoritate proeuropeană la guvernare care nu îndrăzneşte să-i spună Rusiei ce e de spus, şi avem o poziţie anti-europeană puternică.

Nu e un parcurs garantat al Republicii Moldova spre UE. (…) Moldova are o problema teritorială cu Transnistria. Susţinem mersul spre vest al R. Moldova, dar ştim cu toţii ca UE nu va mai primi un stat cu probleme teritoriale. Nu poţi să intri în U. E când ai armata rusă în ţară. În plus, şeful statului a asigurat că nu va fi război în zona Mării Negre, iar românii nu trebuie să se teamă de vreo agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei, România nu are riscuri de securitate directe.

Locuitorii Crimeei au aprobat cu 96,8% din voturi alipirea la Rusia

Parlamentul autonom din Crimeea a aprobat astăzi alipirea Peninsulei de Rusia, respectând astfel rezultatul referendumului de ieri, când 96,8% din cei care s-au prezentat la vot au cerut acest lucru.

Uniunea Europeană nu recunoaşte referendumul din Ucraina, au anunţat preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European. Într-un comunicat comun, au transmis că „referendumul este ilegal şi ilegitim. Soluţia pentru criza din Ucraina trebuie să se bazeze pe integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, în cadrul Constituţiei Ucrainei”.

Liderii de la Bruxelles au cerut Rusiei să îşi retragă trupele în cazărmi şi au afirmat că vor fi aplicate sancţiuni.

O reacţie imediată a venit şi din Statele Unite care au anunţat că „resping” scrutinul despre care Casa Albă spune că a fost organizat „sub ameninţări cu violenţe” din partea Rusiei. În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că recunoaşte aceste rezultate.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia sunt tot mai ridicate, în pofida unui armistiţiu convenit de cele două părţi până pe 21 martie. Trupele ucrainene sunt concentrate la graniţa cu Crimeea mai ales că militarii ruşi au intrat pe teritoriul Ucrainei şi au ocupat un centru de distribuţie a gazului.

Autorităţile de la Kiev se pregătesc pentru formarea Noii Gărzi Naţionale. 10.000 de oameni vor fi recrutaţi în următoarele două săptămâni. Premierul spune că-i va duce în justiţie pe separatiştii care încearcă să distrugă integritatea Ucrainei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Livorno, incident pe autostradă, mort la 23 de ani

Rectorul de la Universitatea Bocconi din Milano: „Italia e incapabilă să atragă creiere”