Menu
in

BMW va construi maşini în România

România este pe punctul de a atrage o nouă investiţie majoră în industria auto, un al treilea producător de automobile, după grupul Dacia-Renault şi Ford, fiind gata să construiască o uzină în ţara noastră. BMW, unul dintre cei mai mari constructori germani, va deschide fabrica cel mai devreme peste doi ani, a anunţat premierul Victor Ponta, care a mărturisit că va fi investită o sumă de 200 milioane de euro şi vor fi angajaţi peste 4.000 de români.

Premierul Victor Ponta a declarat că a aprobat, în şedinţa de guvern, “un memorandum de înţelegere cu una din cele mai mari şi mai prestigioase companii auto din Germania”, care va deschide o fabrică în România. “Nu ştiu dacă e cea mai mare, dar poate că e una din cele mai faimoase”, a spus Ponta. Astfel, acesta ar fi al treilea mare jucător din idustria auto care ar investi în ţara noastră. În România, BMW are deja 50-60 de furnizori de componente şi subansamble. O astfel de facilitate are peste 2.000 de angajaţi.

Discuţiile au început în 2011

Deşi nu există informaţii oficiale în acest sens, există mai multe detalii neoficiale din zona guvernului şi toate datele converg către o investiţie a producătorului premium BMW, care poartă de mai mult timp negocieri pentru a reuşi să găsească un amplasament convenabil pentru o fabrică de motoare sau de componente în România. Discuţiile au început încă din 2011, când au apărut primele informaţii legate de intenţia constructorului din Munchen de a cumpăra un teren de circa 400 de hectare pentru a construi o fabrică de motoare. Locul ales era în vestul ţării, în apropiere de autostrăzile funcţionale sau care sunt pe cale de a fi construite.

Judeţul Arad, primul pe listă

Orice investitor străin se gândeşte, în primul rand, la infrastructură şi la deschiderea către celelalte ţări europene, deci cu acces rapid la o autostradă şi în apropierea unei vămi. De aceea, prima regiune despre care s-a vorbit a fost judeţul Arad, unde primarul Gheorghe Falcă a purtat mai multe discuţii pe această temă cu reprezentanţi ai BMW, după cum a scris presa locală. Ulterior, aceeaşi informaţie a apărut în 2012, când un consilier din Lugoj a declarat că are informaţii despre discuţiile celor de la BMW cu autorităţile locale pentru un teren de 100 hectare destinat construirii unei fabrici.

Atraşi de forţa de muncă

În ctombrie 2012, a fost prezent în România vicepreşedintele Franz Linner, responsabil cu achiziţii, producţie şi tehnologii. Atunci, oficialul BMW s-a arătat foarte interesat de piaţa muncii din România, analizând posibilitatea deschiderii unei uzine în care ar fi angajaţi cel puţin 4.000 de români, datorită costurilor reduse cu salariaţii, dar şi a capacităţii de muncă şi productivităţii ridicate. “Pentru producători contează foarte mult acest aspect, productivitatea, pentru că degeaba ai forţă de muncă mai ieftină într-un loc, dacă costurile finale sunt mai mari decât într-o ţară cu sindicate puternice şi în care oamenii sunt mai bine plătiţi”, a spus Franz Linner, cel care coordonează fabricile BMW la nivel global.

Fabrică de componente auto

Presa germană a scris în mai multe rânduri că BMW urmează să investească într-o nouă fabrică în Europa de Est, mai exact, în ţara noastră, unde se vor construi componente, cel mai posibil motoare. Uzina din România ar putea fi una comparabilă cu cea din Landshut, Germania, unde sunt produse, pe o suprafaţă de 32 de hectare, diferite piese pentru motor, componente din plastic, fibră de carbon, dar sunt şi recondiţionate motoare ale maţinilor BMW de colecţie ale clienţilor. De asemenea, BMW mai are un sit de producţie similar în Wackersdorf, un parc de tehnologie unde sunt produse diferite componente. De asemenea, această fabrică joacă şi rolul de parc logistic al BMW, destinat circuitului de componente pentru celelalte uzine din Germania.

Locul 4 în topul producţiei de maşini

România se află pe locul patru în ceea ce priveşte clasamentul producţiei de maşini din Europa Centrală şi de Est, realizat de Organizaţia Internaţională a Constructorilor de Automobile (OICA). Potrivit raportului, ţara noastră a reuşit să ajungă pe a patra treaptă a topului după ce a depăşit Ungaria. Primul loc în clasament este ocupat de Cehia, unde se află 11 uzine, unde s-au ansamblat, anul trecut, aproape 1,2 milioane de maşini. În Polonia, ţara de pe locul secund în top, se află 16 uzine, care au ansamblat, în 2012, peste 740.000 de maşini. În Slovacia se află doar trei uzine, însă pe porţile fabricilor au ieşit aproape 650.000 de unităţi. România, tot cu trei uzine – Roman Braşov, Dacia-Renault Mioveni şi Ford Craiova – ocupă locul patru în top. în fabricile din ţara noastră au fost ansamblate, anul trecut, aproape 350.000 de maşini.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version