Viteza şi alcoolul au adus moartea a 22 de persoane, victime ale accidentelor rutiere. Astfel, în perioada mini-vacanţei de 1 Mai şi Paşte (1-5 mai), au avut loc pe şoselele României nu mai puţin de 88 de accidente grave, iar 844 de români au fost amendaţi, dintre care 42 au rămas fără permisul de conducere.
Sărbătorile au adus cu ele nu numai bucurie, ci şi evenimente mai puţin plăcute. O arată statistica Poliţiei Rutiere, în ceea ce priveşte numărul accidentelor grave înregistrate în perioada mini-vacanţei de 1 Mai şi de Paşte. Nu mai puţin de 88 de evenimente tragice au avut loc pe drumurile ţării, soldate cu 22 de morţi şi 100 de răniţi, dintre care 80 grav. Cauza principală a fost viteza.
Chiar şi aşa, poliţiştii spun că stăm mai bine decât anul trecut, când în perioada Sărbătorilor Pascale au avut loc 180 de accidente, în urma cărora 30 de oameni şi-au pierdut viaţa.
În perioada 1-5 mai, aproximatix 14.300 de şoferi au fost amendaţi, dintre care 1.564 au rămas fără permisul de conducere.
1.532 de accidente în trei luni
În primele trei luni ale anului 2013, la nivel naţional, s-au produs 1.532 accidente de circulaţie, din care au rezultat 298 persoane decedate şi 1.470 persoane rănite grav, ceea ce, comparativ cu perioada similară a anului 2012, reprezintă o creştere a numărului de accidente, respectiv cu două accidente şi 26 de persoane rănite grav, în timp ce numărul persoanelor decedate a scăzut cu 20. Principala cauza a evenimentelor tragice petrecute pe şosele a fost viteza.
Potrivit ultimul raport al Ministerului Afacerilor Interne, anul trecut un român a murit la fiecare 4 ore într-un accident de maşină. Datele arată că în 2012 s-au produs 9.355 de accidente de circulaţie, soldate cu 2.040 de persoane decedate şi 8.848 rănite grav, ceea ce comparativ cu perioada similară a anului 2011 reprezintă o creştere a numărului de accidente cu 65, a numărului persoanelor decedate cu 22 şi a numărului persoanelor rănite grav cu 80.
Potrivit datelor Comisiei Europene, media europeană de accidente mortale în 2012 este de 55 de persoane la un milion de locuitori. România ocupă locul 2 în top 5 al ţărilor unde se produc cele mai multe accidente mortale.
Astfel, Lituania ocupă primul loc cu 100 de persoane la un milion de locuitori care îşi pierd viaţa într-un accident rutier, urmată de România cu 94 de persoane la un milion de locuitori, Polonia cu 93 de persoane la un milion de locuitori, Grecia cu 92 de persoane la un milion de locuitori şi Letonia cu 86 de persoane la un milion de locuitori.
Cele mai sigure străzi pe teritoriul Uniunii Europene sunt în Malta, unde anul trecut 26 de persoane dintr-un milion de locuitori şi-au pierdut viaţa, urmată de Marea Britanie cu 28 de persoane la un milion de locuitori, Suedia cu 31 de persoane la un milion de locuitori, Danemarca şi Ţările de Jos care au înregistrat 32 de persoane la un milion de locuitori.
Ponta, îngrijorat de accidentele rutiere
Premierul Victor Ponta s-a declarat îngrijorat de numărul ridicat de accidente rutiere şi de victime înregistrat în perioada Paştelui, el arătând că trebuie înăsprită legislaţia rutieră, pe de o parte, şi întărită autoritatea poliţiştilor care aplică legea, pe de altă parte.
„Am o mâhnire personală când văd, şi mi se pare inacceptabil, numărul de accidente, morţi, oameni care şi-au pierdut viaţa în această săptămână, care ar trebui să fie una fericită”, a spus Ponta.
„Avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii în domeniul rutier. Sunt hotărât să încercăm o înăsprire a legislaţiei şi o întărire a autorităţii celor care sancţionează abateri pe drumuri publice. E inadmisibil să mă uit câţi oameni îşi pierd viaţa în aceste zile”, a spus Ponta. Premierul Victor Ponta a mai declarat că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave.
Ponta a spus că acest lucru ar fi posibil dacă actuala Constituţie ar fi modificată, urmând să conţină o prevedere în acest sens. Premierul a precizat că doreşte să folosească exemplele unor ţări ca Franţa care au implementat cu succes strategii pe termen mediu de reducere a numărului de accidente rutiere.