Menu
in

Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma ”Învățăm în România” pentru copiii români din diaspora

Deputatul PNL pentru diaspora Valentin Făgărăşian anunță că a depus mai multe amendamente la proiectul legii învățământului preuniversitar în scopul includerii și operaționalizării Bibliotecii Şcolare Virtuale şi Platformei şcolare de e-learning ”Învățăm în România”, astfel încât copiii români din țară și din afara frontierelor țării să aibă acces permanent și gratuit la toate resursele educaționale.
Citește și: Tot mai mulți români din străinătate ies la pensie, dosarele se fac greu: „Suntem în aer, nu avem niciun statut”

Biblioteca Şcolară Virtuale şi Platforma de e-learning ”Învățăm în România” și pentru copiii români din diaspora

”Apreciez și susțin cu toată forța propunerile doamnei ministru Ligia Deca privind învățământul în limba română în țările în care trăiesc copiii români, plecați din țară împreună cu familiile lor. Am fost printre puținii care au susținut necesitatea găsirii, în regim de urgență, a instrumentelor instituționale prin care copiii români care trăiesc astăzi în afara frontierelor țării să poată învăța limba română și să poată cunoaște cultura propriului popor.

Sute de mii de copii trăiesc astăzi în statele Uniunii Europene, sunt înscriși în scolile din țările de rezidență și pierd contactul cu rădăcinile lor românești. Au foarte puține ocazii să învețe și să utilizeze limba română, precum și să cunoască istoria și frumusețile patriei mamă.

Mă bucur, de asemenea, că lege prevede organizarea de școli românești în străinătate, cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice, precum și cursuri de limbă, cultură și civilizație românească.

”Aceste măsuri îi vor ține pe românii din diaspora cât mai aproape de țara lor”

Este o veste pe care românii din diaspora o așteaptă de foarte mulți ani pentru copiii lor. Pentru că am deplină încredere că aceste măsuri îi vor ține pe românii din diaspora cât mai aproape de țara lor, am contribuit și eu cu un set de amendamente, în vederea includerii în noua lege a învățământului preuniversitar a Bibliotecii Şcolare Virtuale şi Platformei şcolare de e-learning ”Învățăm în România”.

Sunt două instrumente electronice, extrem de utile, care le vor permite copiilor din țară și din străinătate să aibă acces permanent și gratuit la un volum important de resurse educaționale: cărți din literatura școlară românească, manuale și caiete de exerciții, exemple de lecţii și de exerciții pentru toate temele din programele şcolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare.

Am convingerea că aceste platforme vor fi utile pentru elevi, profesori și părinți, vor contribui la îmbunătățirea performanțelor școlare și la diminuarea abandonului școlar, vor reduce decalajele de învățare între diferitele zone ale țării și îi vor aduce pe copiii români din diaspora mai aproape de țara lor. Mai mult decât atât, copiii care se vor întoarce cu familiile în România se vor acomoda mai ușor în sistemul românesc de învățământ.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version