În acest an, ziua păcălelilor se transformă în “marțea neagră” pentru români. Prețurile carburanților cresc, țigările se scumpesc, factura la gaze va fi mai mare cu 2%, iar scumpirile nu se vor opri aici.
De mâine, preţurile la carburanţi vor creşte ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru. Dacă ţinem cont şi de taxa pe valoarea adăugată, creşterea medie a preţurilor va fi de aproximativ 12 eurocenţi.
Astfel, un litru de motorină va ajunge să coste în medie 6,5 lei (1,46 euro), faţă de 6 lei (1,34 euro), cât este în prezent, iar unul de benzină standard 6,3 lei (1,41 euro), în funcţie de furnizor sau de comerciant. În cazul benzinei cu cifră octanică mai mare, preţul va urca spre 7 lei (1,57 euro).
Pentru umplerea unui rezervor de 50 de litri, posesorul unei maşini cu motor pe motorină va scoate din buzunar mâine 325 de lei (73 euro). Dacă şi-ar face plinul azi, ar plăti mai puţin cu 25 de lei (aproape 6 euro) . În cazul unui autoturism cu motor pe benzină, un plin va costa de la 1 aprilie 315 lei (70 de euro), faţă de 290 de lei în prezent (65 de euro).
Introducerea accizei de 7 eurocenți pe litru de carburant era programată a intra în vigoare chiar de la începutul anului. Șeful statului Traian Băsescu s-a opus în decembrie anul trecut, precizând că nu aprobă bugetul de stat pe 2014. Soluția de compromis între cele două palate – Victoria și Cotroceni -, a fost o amânare cu trei luni a majorării accizei la benzină și motorină.
Totuși, la începutul anului, carburanții s-au scumpit cu 9 bani/litru ca efect al modificării modului de calcul al accizei și al cursului de schimb valutar la care sunt calculate acestea. Ca urmare, după data de 1 aprilie, în România carburanții vor costa mai mult decât în Austria, Franța sau Germania. Potrivit calculelor realizate de cei de la Finanțe, doar din noua taxă se va colecta la buget o sumă de 2,4 miliarde de lei.
Tot de la 1 aprilie, gazele naturale pentru consumatorii casnici vor fi mai scumpe cu 2%, iar pentru consumatorii industriali din piața reglementată prețurile vor urca cu 5%, conform anunțului făcut de șeful Autorității Naționale de Reglementare în Energie. O altă majorare de prețuri va avea loc la țigări, ca efect al creșterii accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete. Astfel, pachetul de țigări va fi mai scump cu 0,3 -0,5 lei, conform estimărilor.
Se scumpeşte şi mâncarea
Scumpirea carburanţilor se vor vedea şi în preţurile alimentelor. Cel mai probabil, primele scumpiri se vor observa la produse ca legumele şi fructele, întrucât acestea nu pot fi ţinute pe stoc, iar rafturile trebuie umplute zilnic. Apoi, după epuizarea rezervelor de produse cu termen de valabilitate mai mare, vom vedea majorări de preţuri şi la acestea. În plus, produsele din recolta din acest an vor fi mai scumpe.
În cazul unei ferme, costurile de producţie vor creşte cu circa 15% numai ca urmare a introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi, potrivit datelor Ligii Producătorilor Agricoli din România. Mai devreme sau mai târziu, această majorare a cheltuielilor se va vedea în preţul cu care vor fi vândute grâul pentru panificaţie şi legumele sau animalele crescute în acea unitate.