Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) atrage atenţia că recentele modificări legislative privind dovada asigurării RCA în format electronic (telefon) ori prin interogarea bazei de date AIDA, în cazul unui control al documentelor de asigurare, intră în vigoare de vineri, 11 septembrie, și au aplicabilitate NUMAI pe teritoriul României.
Este recomandat să aveţi contractul pe hârtie, chiar și în Spațiul Economic European în care teoretic s-a renunțat la controlul documentelor de asigurare la trecerea frontierelor.
„În mod normal, în Spațiul Economic European s-a renunțat la controlul documentelor de asigurare la trecerea frontierelor și simplul fapt că tu ai număr de înmatriculare dintr-o țară din acest spațiu, cum e România, îți dă dreptul să circuli liber în oricare altă țară din acest spațiu – în Ungaria, în Bulgaria, Germania etc. dar există posibilitatea, și de aici recomandarea noastră, ca un polițist să facă un control în trafic și să te întrebe de sănătate. Și atunci s-ar putea ca pe regimul lui național să-ți ceară documentele în original pe hârtie, cum a fost și la noi până la apariția recentelor modificări legislative. Nu îl ai, ești amendat.
În țările din afara Spațiului Economic European este obligatoriu să ai la tine documentul de asigurare Carte Verde pe suport de hârtie, în original. Astfel, în Turcia, în Moldova, în Ucraina, Rusia, Muntenegru ori Bosnia-Herțegovina, dacă nu ai un astfel de document, te pun să-ți închei o asigurare de frontieră, valabilă pe teritoriul lor, și din cate știu, pentru că anul trecut am avut astfel de cazuri, costă undeva la 50-60 de euro minim”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Greceanu, directorul general BAAR.
Carte Verde este un document care se atașează la polița RCA și este automat valabil în tot Spațiul Economic European și acoperă orice daună produsă unui terț în țările tranzitate. Atunci când închei o asigurare RCA primești automat și acest document. La fel și când închei electronic asigurarea RCA.
BAAR a transmis joi, 10 septembrie, următoarele precizări privind prevederile art. 10 alin. (11) din Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România astfel cum au fost modificate prin Norma Nr. 36/2020 din 26 august 2020:
- Modificările normative privind dovada asigurării RCA în format electronic ori prin interogarea bazei de date AIDA, în cazul unui control al documentelor de asigurare, în vigoare cu începere din data de 11 septembrie 2020, au aplicabilitate numai pe teritoriul României.
- Conform legislației europene în materie, fiecare stat membru al Spațiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele din alte state membre care circulă pe teritoriul său în condițiile prevăzute de legislația sa. Având în vedere acest aspect și ținând seama de faptul că prevederile legislațiilor din celelalte state membre în privința modalității în care se face dovada existenței asigurării pot fi diferite, este recomandat ca atunci când circulați cu autovehiculul într-un alt stat din Spațiul Economic European, să aveți asupra dumneavoastră documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hârtie de asigurătorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurări.
- Atunci când circulați cu autovehiculul într-un stat care nu este membru al Spațiului Economic European (stat terț) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, sunteți obligați să aveți asupra dumneavoastră documentul respectiv în original pe suport hârtie. În caz contrar vi se poate interzice accesul în statul respectiv până nu veți încheia o asigurare RCA emisă de un asigurător autorizat în acel stat.
Începând din această săptămână, șoferii vor putea dovedi că au asigurare RCA valabilă, în cazul unui control în trafic al Poliției, prin oricare din următoarele trei modalități: prezentând polița și contractul RCA pe suport de hârtie sau în format electronic ori prin informația rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conține polițele RCA valabile, încheiate pe teritoriul României. Aceste modificări legislative au fost publicate luni, 7 septembrie, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare în următoarele 3 zile de la data publicării.