Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), pentru formarea unui medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, adică aproximativ 51.000 de lei în total. Până în prezent, din România au plecat aproximativ 20.000 de medici, statul pierzând astfel peste 226 de milioane de euro, potrivit estimărilor CMR.
Rezidenţii aleg să plece din ţară nu doar din cauza veniturilor insuficiente, ci şi a modului în care sunt trataţi. „Am cerut dublarea veniturilor pentru rezidenţi. Este adevărat că, în 2013, bugetul Sănătăţii a crescut, dar banii s- au dus spre companiile de medicamente”, a mai spus Vasile Astărăstoae la Adunarea Naţională a CMR cu tema „Relaţia medic-pacient în România”.
George Grădinariu, rezident în chirurgie cardiovasculară şi reprezentat în Consiliul de administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, i-a explicat ministrului Sănătăţii situaţia în care se află el şi colegii lui medici şi motivele pentru care mulţi aleg să plece din ţară. „Am trei colegi care pleacă în Germania, doi în Franţa şi unul în Irlanda, nu numai pentru salarizare, ci şi din cauza modului în care suntem trataţi. Primim 1.000 de lei, din care plătim chirie, cumpărăm mâncare în gărzile care nu ne sunt plătite. Nu avem bani de cărţi, noroc cu internetul. Apoi, toţi se aşteapă ca noi să fim medici buni. Nu am nimic cu nimeni, dar un medic specialist câştigă cât o asistentă medicală sau cât o infirmieră. Dacă ar fi dublate veniturile rezidenţilor, atunci Ministerul Sănătăţii ar trebui să aloce între 1şi 2 la sută din bugetul pe 2013 pentru plata acestora”, a spus rezidentul, care a precizat că în România sunt 15.000 de rezidenţi.
În acelaşi context, medicul a atras atenţia că la un târg de joburi din Iaşi s-au prezentat 3.000 de persoane, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă.
Marele exod
Conform cifrelor furnizate de Colegiul Medicilor din România, din 2007 până în prezent, sistemul românesc de sănătate a pierdut nu mai puţin de 14.000 de medici, cei mai mulţi dintre ei plecând să lucreze în străinătate. Exodul „halatelor albe” capătă o tendinţă îngrijoră: în timp ce în Uniunea Europeană media este de 3,7 medici la o mie de locuitori, în România aceasta este de 1,9 de medici la o mie de locuitori.