in

Aproape 80.000 de copii au părinţii plecaţi în străinătate. Recordul este deţinut de judeţul Suceava

79.500 de copii români sunt „singuri acasă” în urma migraţiei părinţilor, anunţă Organizaţia Salvaţi Copii. Oficial, acesta este numărul celor care au rămas în grija rudelor sau a unui părinte, în țară. Neoficial, însă numărul lor este mult mai mare, pentru că nu toţi părinţii declară autorităţilor în grija cui îşi lasă copiii.

Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Județul Iași se situează pe a doua poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate din România: 5.254 de copii.

Totodată, Iași ocupă primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.

În județul Vaslui, 3.243 copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, este județul cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a treia cea mai mică rată de ocupare a populației din județele din România.

„În școala noastră avem o mulțime de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate. Ni se întâmplă deseori să avem în fața noastră o clasă nu de elevi, ci de emoții, copii foarte triști, cărora le este dificil să se adune, să fie atenți la ore. Copii care dincolo de nevoile materiale, au nevoi emoționale cu sacul, de atenție, de susținere, de răbdare, de încurajare, de a ieși din acest spațiu, de a vedea mai mult. Dificultatea părinţilor de a găsi un loc de muncă este extrem de mare în zona noastră, de aceea aleg părinţii această cale, nu întotdeauna cea mai bună pentru copii”, povesteşte directorul unei şcoli din judeţul Vaslui.

În județul Mureș, conform statisticilor oficiale, 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.

„După ce a plecat mama ne-a fost foarte greu…mamaie îmi promitea că mama va veni, dar mama nu venea și stăteam mult singură… Îmi amintesc când ne-a trimis mama bani prima oară, mamaie mi-a luat o ciocolată mare și adidaşi noi. La școală nu-mi plăcea pentru că nu știam să-mi fac temele și mamaie îmi spunea mereu că nu știe să mă ajute”, a povestit o fetiţă de zece ani din Sighişoara.

Program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă

Salvați Copiii România a anunţat că va întări programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, în urma migrației economice a părinților, care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm, a anunțat organizația printr-un comunicat.

În decursul acestui an, Salvați Copiii a intervenit activ pentru ca 660 de copii, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă vulnerabilizărilor suplimentare, cu sprijinul PEPCO România. Astfel, aceștia au fost incluși în clasele de educație remedială, pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la școala online, au fost consiliați psihologic, atât ei, cât și familiile lor și au beneficiat de suport material de urgență, cu sprijinul echipelor mobile locale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă din Bologna reprezintă Italia la „Săptămâna bucătăriei italiene” în Paris: „E o mare onoare pentru mine”

A murit Diego Armando Maradona, avea 60 de ani. „Stop cardio-respirator”