Totodată, leul a continuat să se aprecieze şi în raport cu dolarul, paritatea calculată de BNR, de 2,9049 lei/dolar, reprezentând nivelul minim atins după 20 ianuarie 2010.
În timp ce unii analişti suspectează intervenţia BNR pe curs, alţii cred că investitorii îşi reorientează capitalul din zonele de conflict. Lucian Anghel, economist-şef al BCR crede că investitorii văd cu ochi mai buni Europa Centrală şi de Est în contextul conflictelor din ultima perioadă din Egipt, Tunisia şi Libia. „Sunt fluxuri de capital care părăsesc anumite zone de conflict. Investitorii şi-au dat seama că Europa Centrală şi de Est este o zonă stabilă”, a adăugat Anghel.
O apreciere prea puternică a leului în raport cu euro însă va afecta exporturile României şi, implicit, evoluţia economiei, atrag atenţia economiştii.
Leul se va întări în continuare pe parcursul lui 2011, până la un curs de 4 lei pentru un euro în decembrie, consideră analiştii gigantului american JP Morgan, care pun astfel pe piaţă cea mai optimistă prognoză de curs pentru anul acesta.
Prognoza ING Bank ia în considerare că spre sfârşitul anului, cursul de schimb să fie pe la 4,2 lei/euro. Erste Bank estimează un curs de 4,2 lei pentru un euro în martie şi 4,15 lei la vară. Raiffeisen Bank prevede o evoluţie stabilă a cursului de schimb, undeva în jurul a 4,2 lei pentru un euro.