Europarlamentarul român Sebastian Bodu şi cel polonez Jacek Saryusz– Wolski le-au cerut cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est să boicoteze produsele olandeze, în condiţiile în care guvernul olandez tolerează atitudinea extremistă a partidului PVV, se arată într-o scrisoare deschisă a celor doi reprezentanţi ai Parlamentului European.
„Dragi cetăţeni din Europa Centrală şi de Est, vă încurajăm să verificaţi întotdeauna provenienţa produselor pe care le cumpăraţi. Putem trăi fără ele, mai ales ca altele, la fel de bune, sunt disponibile oricând. Iată câteva din principalele produse olandeze pe care vă invităm să le ignoraţi până când acest partid (n.n PVV) va fi izolat politic: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom”.
Acesta este apelul eurodeputatului român Sebastian Bodu şi al şefului europarlamentarilor polonezi din partea PPE, Jacek Saryisz-Wolsky, adresat est-europenilor într-o scrisoare deschisă transmisă în semn de protest faţă de atitudinea site-ului PVV promovat de un partid radical olandez.
„Am crezut, noi, cele 100 de milioane de cetăţeni europeni (n.n ţările care au aderat în 2004 şi cele din 2007) care au trăit în spatele unei cortine de fier discreţionare, impuse de alţii împotriva voinţei noastre şi a cursului firesc al istoriei, că în Uniunea Europeană nu vom mai fi judecaţi la grămadă, nu ne vom mai simţi discriminaţi sau umiliţi pentru că vrem să călătorim sau să muncim”, se arată în scrisoarea aleşilor către est europeni.
Site-ul extremiştilor olandezi
Site-ul PVV, al Partidului Libertăţii olandez, lansat de curând, îndeamnă la depunerea de plângeri împotriva imigranţilor est-europeni în Olanda. „Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim”, se arată pe site-ul lansat de partidul lui Geert Wilders. Site-ul prezintă titluri de ziar precum „Nu ar fi mai bine dacă ai pleca înapoi?” sau „Est- europenii, din ce în ce mai infractori”.
Cei doi europarlamentari PPE mai spun că acest partid radical din Olanda a reuşit, însă, le amintească europenilor din Est faptul că extremismul şi discriminarea pe bază de cetăţenie nu au murit în Europa anului 2012, ba chiar sunt din ce în ce mai virulente şi acceptate la nivelul unui Guvern european.
„Am auzit de la acest partid de extremă dreaptă că est-europenii sunt infractori, că sunt direct răspunzători pentru creşterea criminalităţii în Olanda, că fiecare cetăţean olandez ar trebui să se plângă dacă şi-a pierdut locul de muncă în favoarea unui nou venit în UE şi, în general, dacă „a fost deranjat” de noii cetăţeni ai Europei, sosiţi odată cu anul 2004. Ne simţim profund lezaţi si chiar amenintati de atitudinea partidului olandez PVV, un susţinător al Guvernului actual. Premierul olandez a refuzat să se dezică de site-ul anti-imigranţi din Europa Centrală şi de Est promovat de PVV si de politica acestui partid, in general.
Boicotul consumatorilor, soluţia euroaleşilor
„Considerăm că Guvernul olandez trebuie să primească un mesaj foarte clar din partea celor 100 de milioane de cetăţeni europeni care au exact aceleasi drepturi precum cei olandezi. Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze în toate cele 12 state ale UE devenite membre după 2004. Atunci când diplomaţia eşuează este dreptul cetatenilor sa intervina in mod direct, prin mijloace democratice precum dreptul consumatorului de a alege. Este nevoie să dăm un semnal unit Guvernului olandez şi partidului radical caruia ii sunt tolerate actiunile extremiste. Trebuie să arătăm Olandei că are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie să aparţinem spaţiului comunitar”, se arată în apelul euroaleşilor PPE.
Precedentul „Băsescu”
Acesta nu este primul apel la boicotarea produselor olandeze. Preşedintele Traian Băsescu a făcut cumpărături, la începutul lunii decembrie, într-un supermarket din Bucureşti, declarând, la plecare, pentru RTV, că a încercat să evite să cumpere zarzavaturi olandeze. Câteva zile mai târziu, europarlamentarul olandez Esther de Lange (PPE) anunţa că le va oferi colegilor săi români din cadrul PE câte un coş cu legume olandeze, ca răspuns la remarca preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu zarzavaturile importate din această ţară.
Probleme cu intrarea în Schengen
PVV este principalul vector al refuzului Olandei de a fi de acord cu intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Formaţiunea de extremă dreapta care susţine cabinetul minoritar de la Haga. În schimbul acestui sprijin, Wilders a cerut, printre altele, blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen din cauza a ceea ce numeşte lipsa de progrese în lupta împotriva corupţiei.
La finalul Consiliului European din decembrie, preşedintele Traian Băsescu vorbea de „un abuz al Olandei”, singurul stat din UE care se mai opune intrării României în Schengen. „Este un abuz al Olandei. România are Albiţa, un punct de frontieră. Olanda are Rotterdam. Îmi pare rău, nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului a drogurilor de contrabandă şi nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia, România continuă să lupte cu prostituţia, nu România a legalizat consumul de droguri, România luptă aşa cum poate ea”, declara Traian Băsescu.