Menu
in

Antreprenor de succes în construcții la Iași: ”Jumătate din angajați au lucrat în străinătate, pe unul l-am salvat de la sclavie”

Călin Anton conduce de 15 ani firma Casa Invest din Iași, iar de 7 ani consecutiv este laureat în Topul Firmelor din județ la Gala Mediului de Afaceri, organizată de  Camera de Comerț. Cea mai mare provocare de-a lungul anilor nu a fost încheierea de noi contracte, ci găsirea forței de muncă, din cauza numărului tot mai mare de români plecați la muncă în străinătate, mai ales în domeniul construcțiilor, scrie stiridiaspora.com.

Mai mult de jumătate dintre angajați sunt din zone defavorizate din județul Botoșani, oameni care și-au încercat mai întâi norocul la muncă în străinătate, în agricultură și construcții:

”Toți au fost plecați prin afară, dar s-au întors înapoi pentru că sunt condiții grele și acolo. Pe unul dintre ei l-am salvat de la sclavie. După ce l-am format și l-am școlarizat pentru domeniul în care lucrăm, el a ales să plece la cules de portocale în Grecia, pentru că văzuse un anunț de recrutare. Din păcate, a fost o capcană. După ce a ajuns acolo i s-au reținut actele și pașaportul și a fost pus la muncă în condiții inumane. Eu am aflat pentru că m-a sunat cineva și mi-a cerut bani în schimbul lui. La început am crezut că e o glumă, dar m-am dus să mă întâlnesc cu persoana respectivă, undeva la o sală de jocuri din zona gării din Iași. Atunci mi-am dat seama că treaba e serioasă și am plătit răscumpărarea. De față cu mine respectivul, un cetățean de etnie romă, a sunat pe cineva și i-a cerut să-l elibereze și să îi dea inapoi actele.

Când a revenit în țară l-am luat din nou la muncă și i-a rămas numele: Portocală! Acum, Portocală, a plecat din nou în afară, ca șofer de tir.” povestește amuzat Călin Anton, director la Casa Invest.

Firma a încercat să ajute mereu tinerii din zone sărace, care au abandonat școala și nu aveau perspective.

”În domeniul în care lucrăm este greu să găsim personal calificat. Noi îi învățăm meserie de la zero, îi perfecționăm și îi pregătim pentru a face față lucrărilor, întrucât responsabilitatea este foarte mare. Noi lucrăm la proiecte guvernamentale, am realizat un proiect uriaș de securizare a frontierelor în cadrul Shenghen, am făcut infrastructura de comunicații prin fibră optică în cadrul modernizării Aerodromului de la Fetești pentru primirea avioanelor F16, am lucrat la modernizarea sistemului de comunicații și urmărire a trenului de mare viteză, 160km/h, de pe coridorul 4 Pan European pe sectorul Sighișoara-Simeria-Sighișoara, am lucrat și la infrastructura de comunicații în cadrul Aeroportului din Iași și am modernizat 80 de intersecții din Iași și centrul de telesupraveghere al municipiului, numai anul trecut.”

Călin Anton l-a învățat și pe fiul său să fie nu doar un bun meseriaș, ci și un antreprenor de succes. De un an de zile, Tudor Anton și-a făcut curaj să lucreze pe cont propriu și și-a înființat propria firmă, AT Instalații Montaj Construcții. După primul an de activitate, a urcat alături de tatăl său pe podium cu locul 1 la categoria Microîntreprinderi, în cadrul Galei Mediului de Afaceri, organizată de Camera de Comerț.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version