Preşedintele interimar Crin Antonescu consideră că se discută "mult şi confuz" despre cvorumul pentru referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, reiterând faptul că românii din străinătate au drept de vot, dar nu trebuie să figureze pe listele electorale permanente.
"În primul rând, un lucru despre care se discută mult şi confuz este de fapt destul de clar, şi anume, cvorumul pentru referendum se stabileşte strict prin raportarea la listele electorale permanente. Articolul 5, cunoscutul articol 5, alineatul 2, din Legea 3/2000, legea referendumului, sună, textual, în felul următor, îl citez: 'Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente'. Clar? Clar", a spus Antonescu miercuri, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.
Antonescu: Românii din străinătate “Nu sunt în cvorum”/ CCR: Sunt incluşi
El a precizat că listele electorale permanente cuprind doar alegătorii cu domiciliul în România, ceea ce nu înseamnă că românii din afara ţării nu au drept de vot.
"Toţi cetăţenii români, cu excepţiile prevăzute de lege, au drept de vot. Nimeni vreodată nu a pus în discuţie acest lucru, pentru că nu-l poate pune în discuţie, pentru că el este un drept fundamental constituţional şi oricine are cetăţenie română, indiferent unde ar domicilia, indiferent în ce punct al globului s-ar afla, deţine, între alte drepturi conferite de cetăţenia română, şi acest drept, drept de vot, dar asta este altceva decât prezenţa pe liste electorale permanente", a completat Antonescu.
El a citat din Legea 35/2008, articolul 26, alin. 2, în care se precizează că listele electorale permanente se întocmesc pe localităţi şi îi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite.
"Cred că este foarte clar ce vrea şi prima adresă a Curţii Constituţionale adresată primului-ministru şi, implicit, întregului guvern, şi anume: 'Plenul Curţii Constituţionale a hotărât să solicite guvernului să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie şi să transmită Curţii numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru a se putea stabili dacă referendumul naţional pentru demiterea preşedintelui este valabil în conformitate cu dispoziţiile art.5, alin.2 din Legea 3/2000', articol 5, alineat 2 – 'Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente'. Clar? Clar pentru toată lumea, clar pentru guvern", a punctat Antonescu.
Sursă: Agerpres