„România şi Italia au o relaţie economică excelentă clădită pe două decenii de parteneriat strategic, ilustrată de frecvenţa dialogului bilateral sectorial. Vizita ministrului Alfano confirmă practic această realitate. Pentru România şi Italia reprezintă o prioritate păstrarea ritmului intens al acestui dialog, de natură să impulsioneze şi mai mult relaţia noastră. Am convenit astăzi să creştem frecvenţa contactelor între ministerele noastre, între ministerele de specialitate şi să începem să pregătim o a treia şedinţă comună a guvernelor român şi italian, care va oferi posibilitatea de a da un nou impuls colaborării de nivel economic şi politic între ţările noastre”, a declarat Meleşcanu, după întâlnirea avută cu ministrul italian al Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Angelino Alfano.
Meleşcanu a subliniat că relaţiile economice dintre România şi Italia sunt excelente, în 2017 valoarea schimburilor economice bilaterale ajungând la aproape 14 miliarde de euro.
„Sunt peste 21.000 de companii cu capital italian, majoritatea întreprinderi mici şi mijlocii, care aduc în România un model de afaceri care în Italia a generat prosperitate. Prezenţa capitalului şi a know how-ului italian o regăsim practic în toate sectoarele din economia românească de la infrastructură până la servicii bancare”, a adăugat Meleşcanu.
Ministrul român de Externe a precizat că a discutat cu omologul său despre importanţa comunităţii româneşti în Italia, „un liant foarte puternic între cele două state”.
„Este cea mai numeroasă comunitate din afara graniţelor şi, în acelaşi timp, cea mai mare comunitate de cetăţeni străini în Italia. Faptul că un număr atât de mare de români au ales să trăiască în Italia este iarăşi o confirmare a apropierii şi a capacităţii de integrare a societăţii italiene. Am mulţumit domnului ministru pentru sprijinul pe care autorităţile italiene îl acordă în mod constant în acest sens. Considerăm că relaţia dintre România şi Italia reprezintă o confirmare a avantajelor conferite şi pentru statul de origine şi pentru statul primitor de cadrul european ce încurajează în mod complementar mobilitatea forţei de muncă şi a capitalurilor în interiorul UE”, a mai spus Meleşcanu.
La rândul său, ministrul Angelino Alfano a evidenţiat legătura istorică dintre cele două ţări şi numărul mare de căsătorii între cetăţeni români şi italieni.
„Noi ne simţim aproape, alături de România, mergem împreună. Aceasta este ideea pe care am împărtăşit-o astăzi cu Teodor Meleşcanu. Acest lucru înseamnă să avem tot mai multe relaţii între comunităţile noastre, nu numai acelea între conaţionali, cărora le place să trăiască şi să înveţe în ţările noastre, dar vorbim şi despre întreprinzători care au ales să investească în România. Oamenii de afaceri italieni au ales să investească în România şi încă din anii 1990 România a reprezentat pentru societăţile italiene aproape un laborator în care să se experimenteze propria capacitate de investiţie în străinatate şi propria abilitate de a transfera în străinătate un model de succes care a funcţionat în Italia şi care a condus la bunăstarea milioanelor de italieni şi a întreprinderilor mici şi mijlocii. Afirmarea acestui model şi în România ne face fericiţi”, a afirmat Alfano.
Ministrul italian al Afacerilor Externe a apreciat că valoarea schimburilor economice româno-italiene de 14 miliarde de euro reprezintă „un pariu care s-a dovedit a fi câştigător”.