Amendaţi, deşi au completat formularul digital de intrare în România. Tot mai mulţi români care au intrat în ţară în ultima lună semnalează o problemă gravă cu care s-au confruntat. Deşi au completat formularul digital de intrare în România (PLF) s-au trezit cu amenzi din cauza problemelor de gestionare a evidenței din sistem.
Din 20 decembrie 2021, toate persoanele care intră în România rebuie să completeze formularul digital de intrare in Romania (PLF). Îl puteţi completa AICI.
Formularul se completează individual, în format digital, de către fiecare persoană care intră pe teritoriul României, iar persoanelor care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să dețină un formular le revine obligația de a completa formularul în maxim 24 de ore de la intrarea în țară, sub sancțiunea amenzii de la 2.000 – 3.000 lei.
„Mi-a spus să merg eu în instanţă cu dovezile”
După ce o familie din Vaslui a fost amendată cu 6.000 de lei de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), după ce s-a întors din străinătate, deși respectase toate condițiile de triaj epidemiologic – vaccinare, testare, prezentarea formularului PLF – o altă româncă revenită de peste hotare a semnalat aceeași problemă.
Formularul pentru localizarea pasagerului, OBLIGATORIU la intrarea în România din 20 decembrie
Femeia, care locuiește în Brașov, a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că nu ar fi completat formularul, deși ea susține că a făcut acest lucru și chiar a fost verificată în Aeroportul Otopeni.
„Mi-a fost verificat PLF-ul la aeroport, mi-a fost verificată schema de vaccin şi mi-a fost verificat şi testul făcut în Anglia, care mi-a ieşit negativ, ca să nu mai stau în izolare şapte zile, la întoarcerea în România. Şi, luni, am primit amendă.
Luni m-am dus la DSP şi am încercat să vorbesc cu cei de acolo. Doamna cu care am stat de vorbă mi-a zis că ei nu mai sunt în stare să anuleze amenzile şi că trebuie să merg eu în instanţă cu dovezile pe care le am şi cu amenda şi că s-o contest acolo. Mi-a spus că ei nu mai pot face nimic şi că nu sunt singura persoană, sunt a nu ştiu câta persoană”, a povestit aceasta pentru Adevărul.
Femeia a mai precizat că aplicația care emite formularele i-a înregistrat greșit datele.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, îi sfătuieşte pe cetăţenii care au fost amendaţi, deşi au completat PLF-ul la intrarea în ţară, să conteste sancţiunea, precizând că probabil a fost vorba de o eroare amendarea acestora.
Amendaţi, deşi au completat formularul digital de intrare în România. Soluţia lui Rafila
Ministrul a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, care este soluţia pentru persoanele care au completat formularul de localizare a pasagerilor, dar cu toate acestea au primit amenzi de 2.000-3.000 de lei din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP).
„Soluţia este să conteste această amendă dacă există documentarea completării corecte a acestui formular, nu cred că este niciun fel de problemă. Acest formular a rezultat în urma conlucrării cu mai multe instituţii, el are o valoare medicală, dar aplicarea lui a necesitat atât Ministerul Sănătăţii, Poliţia de Frontieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Este un formular care funcţionează de foarte mult timp în multe ţări ale Uniunii Europene şi era normal măcar pentru o perioadă în care situaţia pandemiei este îngrijorătoare să existe un astfel de formular care permite identificarea rapidă a contacţilor unei persoane care vine dintr-o altă ţară şi care ar putea să fie bolnavă în momentul în care pătrunde în România”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a precizat că amendarea acelor persoane „probabil că a fost o eroare”, dar nu se poate pronunţa exact, având în vedere că au fost „milioane” de persoane.