Alungaţi de şomaj, mulţi români se întorc din străinătate pentru a începe afaceri în ţară. După 10 ani petrecuţi în Spania, doi fraţi din judeţul Alba au decis să se întoarcă în România şi să investescă peste 150.000 de euro într-o fermă de ovine aduse din străinătate. Cele mai multe animale provin din Spania dintr-o rasă iberică de carne şi lână.
„O oaie ne-a costat cu transportul 500 de euro, iar un berbec, 1.100. E pretabilă şi de carne şi de lapte, mai mult de lapte…poate să ajungă şi la 5 litri” a spus Alin, conform Ştirilor Protv.
Cei doi fraţi au avut o firma de construcţii în Spania, unde lucrau câte 14 ore pe zi. După ce au adunat destui bani, s-au gândit să se reprofileze. „Am văzut o idee la cineva în Spania acolo cu oile astea de lapte şi am zis să incercăm şi la noi în ţară”.
Alin şi Daniel vor ca în viitor să îşi construiască şi o mică fabrică unde să producă preparate din lapte de oaie.
În ciuda piedicilor şi greutăţilor din ţară, românii care au muncit printre străini sunt decişi să nu se mai întoarcă în Spania la muncă, ci numai în vacanţe.
Firmă de amenajări interioare
Tot în judeţul Alba, în comuna Daia Romana, un alt român şi-a deschis o afacere: o firmă de amenajări interioare.
Simion a muncit 4 ani tot în Spania dar, din cauza crizei, lucrurile începuseră să meargă din ce în ce mai prost. Aşa că a venit acasă iar acum are deja 4 angajaţi pe care îi coordonează.
De la spanioli, bărbatul a învăţat tehnicile de lucru şi la plecare a luat cu el mai multe utilaje moderne care îi uşurează munca.
„Le-am luat şi tehnologia, le-am luat şi maşinile şi le-am adus în ţară şi sperăm să meargă şi aici foarte bine.”
Investiţii în agricultură
Mulţi au lucrat în Spania sau Italia pe plantaţii de căpşune şi se întorc acum să pună în practică ce au învăţat în anii cât au stat departe de casă.
Este şi cazul mai multor agricultori din Iaşi şi Galaţi care şi-au investit banii strânşi în solare şi sisteme de irigaţii şi acum încearcă să facă profit.
Ion şi Ioana Trifan s-au săturat – după cum spun ei – să fie sclavi în Spania. Au muncit în ultimii 8 ani pe o plantaţie de căpşuni şi acum spun că a venit vremea să revină acasă.
Cu ceea ce au învăţat acolo şi cu banii strânşi în toţi aceşti ani şi-au facut 4 solarii şi un sistem de irigaţii.
„Încercăm să facem la noi să vedem dacă reuşim. Am pus fasole, avem răsaduri, am pus o particică de căpşuni, să vedem dacă merge pământul, încercam de toate câte puţin”, spune Ioana Trifan.
Produsele le vând la piaţa din localitate sau la pieţele din Iaşi . Anul trecut şi-au amortizat investiţia de 4.000 de euro, anul acesta ar trebui să castige cel puţin încă pe atât.