Menu
in

Afacere ilegală cu permise auto. Românii din diaspora plăteau 2.000 euro pentru document

Afacerea penală cu permise auto pentru românii din diaspora. Un bărbat din Huşi a fost condamnat la închisoare după ce a înşelat mai multe persoane cărora le promitea că are relaţii în Poliţie şi cu ajutorul lor poate obţine, în schimbul unor sume de bani, permise auto, potrivit Adevarul.

Tânărul de 28 de ani a fprimit în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă după ce a încasat bani de la mai mulţi români din diaspora cărora le-a promis că îi ajută, în schimbul unei sume de bani, să obţină permisul românesc fără să dea examen.

„Planul de afaceri” presupunea postarea unor anunţuri de tipul „Permis auto… detalii în privat, fără glume proaste” pe grupurile de Facebook dedicate românilor din diaspora. După ce era contactat în privat, românul promitea că obţine permise de conducere. Clienţii erau convinşi să dea bani înainte pe considerentul că „lucrarea” nu va fi altfel pornită, iar după ce plăteau avansul erau „duşi cu zăhărelul” până îşi dădeau seama că au fost, de fapt, ţepuiţi.

Procurorii au explicat motivele pentru care „ţinta” românului pus pe făcut bani au fost românii din diaspora. Pe de o parte, în diaspora sunt români care nu deţin permis de conducere, dar îl doresc, însă nu au timpul necesar pentru a urma şcoala şi a susţine examenele în România, şi nici nu cunosc limba pentru a da examenul de permis auto în străinătate.

14 rețineri în dosarul permiselor obţinute ilegal la Suceava. Șef din Poliţie, bănuit că primea mită 20.000 euro pe zi

Pe de altă parte, susţin procurorii, românii din diaspora sunt dispuşi să plătească pentru permis sume de bani cuprinse între 1.500- 2.000 euro, iar românilor din afara ţării le este mai greu să sesizeze autorităţile române, iar pe de altă parte, cele mai multe dintre ele preferă să nu o facă de teamă că ele însele ar putea răspunde penal.

Potrivit rechizitoriului, românul care a pus bazele afacerii cu permise pentru românii din diaspora a găsit în doar câteva luni mai mulţi doritori. În momentul în care şi-au dat seama, însă, că sunt păcălite patru persoane l-au denunţat pe tânărul din Huşi.

Pus în faţa probelor, bărbatul a recunoscut acuzaţiile, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Tânărul a declarat că din suma de 20.850 de euro din contul PFA prin care încasa banii, aproximativ 14.000 euro au fost încasaţi de la diverse persoane cărora le-a promis obţinerea de permise de conducere valabile, iar diferenţa reprezintă bani pe care i-a împrumutat de la prieteni de-ai săi din străinătate.

Tânărul a mai declarat că în cursul anului 2020, inspirându-se din ştirile de la televizor, a început să posteze pe reţeaua Facebook, pe grupuri de români aflaţi în Belgia, Germania şi Olanda, anunţuri prin care oferea persoanelor interesate obţinerea de permise de conducere româneşti valide contra unor sume de bani, sub un cont de utilizator fals, care nu îi indica identitatea reală.

În faţa instanţei, inculpatul a mai declarat că unele persoane îi trimiteau un avans de 400 sau 600 euro, iar alţii îi trimiteau întreaga sumă. După ce încasa banii mai discuta o perioadă de timp cu aceste persoane, iar când ajungea termenul la care ar fi trebuit să le trimită permisul nu le mai răspundea.

Sentinţa Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 1]
Exit mobile version