Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a afirmat că evenimentele politice recente din România au pus semnul întrebării angajamentul guvernului român de a respecta statul de drept şi cere elaborarea unui nou raport de monitorizare până la sfârşitul anului care să evalueze în ce măsură guvernul Ponta îşi respectă angajamentele pe care şi le-a luat faţă de Comisia Europeană.
Prezentând concluziile raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justiţie, Barroso a accentuat nevoia ca toate statele Uniunii Europene să respecte principiile statului de drept şi ale democraţiei, precum şi independenţa justiţiei. în continuare, preşedintele CE a spus că aceste principii au fost afectate în România prin nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi prin înceercarea de influenţarea a justiţiei. „Evenimentele din România ne-au fisurat încrederea. Este pus sub semnul întrebării angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept. Lupta politică nu poate justifica căşcarea în picioare a principiilor esenţiale”, a declarat Barroso calificânt România drept „o sursă de îngrijorare majoră” Pe de altă parte, preşedintele CE a salutat disponibilitatea lui Victor Ponta de a ţine seama de recomandările Uniunii Europene. „România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar asta nu este suficient. La sfârşitul anului va exista încă un raport şi vom vedea dacă semnele noastre de întrebare au fost soluţionate.
Raportul pe Justiţie critică sever România
Comisia Europeană a prezentat raportul definitivat privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie referitor la România şi Bulgaria, care evaluează progresele înregistrate de cele 2 ţări în reforma justiţiei în cei cinci ani de când au devenit membre UE. Raportul publicat miercuri de Comisia Europeană critică sever România, care trebuie să restabilească de urgenţă controalele democratice Raportul “recunoaşte progresul de ansamblu” realizat de la aderarea 1n 2007, dar relevă “perioade de progres şi recul” în ultimii cinci ani. “Contextul politic nu poate să explice natura sistematică a mai multor acţiuni” recente, care “generează îndoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la înţelegerea a ceea ce înseamnă statul de drept într-un sistem democratic pluralist”.
Comisia se arată îngrijorată de “manipulările şi presiunile” exercitate asupra instituţiilor sau judecătorilor, de atingerile aduse Curţii Constituţionale, de “evitarea procedurilor stabilite şi suprimarea controalelor democratice cheie”. Comisia intenţionează să publice un nou raport “până la sfârşitul anului” pentru a vedea “dacă îngrijorările privind statul de drept şi independenţa judiciară au fost luate în considerare şi dacă vor fi restabilite controalele democratice”. România a fost invitată să ia “măsuri imediate” pentru a remedia situaţia aplicând în special deciziile Curţii Constituţionale, numind un Avocat al Poporului care să beneficieze de o susţinere largă. Ea trebuie, de asemenea, să continue reforma sistemului judiciar, să amelioreze transparenţa şi să lupte împotriva corupţiei. Aderarea României la spaţiul Schengen este dependentă de rapoartele MCV.
Eforturile României de a adera la Schengen, compromise
Presa internaţională abordează pe larg criticile dure emise de Comisia Europeană în raportul său privind MCV pentru România, subliniind că acesta compromite clar eforturile Bucureştiului şi Sofiei de a adera la spaţiul Schengen. Comisia Europeană a criticat dur, miercuri, atingerile aduse de Guvernul român statului de drept, care au”zdruncinat” încrederea UE,’ şi au plasat ţara sub supraveghere intensă pentru a o constrânge să respecte normele democraţiei, scrie AFP. Comisia a apreciat, în acelaşi timp, că vecina sa, Bulgaria, trebuie să depună în continuare eforturi în lupta împotriva corupţiei şi pentru a asigura independenţa judecătorilor. Aceste constatări riscă să întârzie încă o dată perspectiva de aderare a celor două ţări foste comuniste la spaţiul Schengen, la cinci ani de la intrarea lor în UE, adaugă agenţia franceză.
Dar, continuă AFP, în timp ce Bulgariei i s-a fixat un termen de un an şi jumătate, până la sfârşitul lui 2013, pentru a-şi pune în aplicare reformele, România a fost plasată sub supraveghere intensă, cu o listă precisă de cerinţe a căror punere în aplicare va fi evaluată de Bruxelles la sfârşitul anului. Premierul român, Victor Ponta, a promis să respecte autoritatea Curţii Constituţionale române, cedând astfel presiunii Uniunii Europene şi dezamorsând într-o oarecare măsură criza politică de la Bucureşti, adaugă REUTERS.
UE se încruntă la România pentru nerespectarea statului de drept, titrează agenţia chineză XINHUA, în timp ce ASSOCIATED PRESS avertizează că, deşi UE nu are prevederi pentru a exclude membrii, rapoartele negative repetate ar putea contribui la tăierea fondurilor europene. BBC afirmă, la rândul său, că CE a criticat dur România pentru că nu a reuşit să eradicheze corupţia şi influenţa politică în instituţiile statului, în timp ce IRISH TIMES avertizează că raportul negativ al Comisiei nu ajută deloc campania Bucureştiului de a adera la Schengen.