Franţa şi Germania au decis să întârzie intrarea României şi Bulgariei în spaţiul european fără frontiere, termenul fixat în martie pentru aderare în acest caz nefiind realist. Opoziţia celor două state a încins spiritele în ţară. Valul de reacţii din partea oficialilor de la Bucureşti a început după ce miniştrii francez şi german de Interne au cerut comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, ca intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen să fie amânată, precizând că o aderare în martie 2011 ar fi „prematură”, iar cele două ţări trebuie să facă „progrese ireversibile” în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat într-un interviu pentru „Adevărul” că, în cazul în care nu suntem acceptaţi în spaţiul liberei circulaţii, ţara noastră poate condiţiona aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană şi poate denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, prin care justiţia românească este monitorizată.
„Românii nu vor sta ca ramele în faţa marilor puteri ale lumii” – este şi reacţia preşedintelui Traian Băsescu după informaţiile legate de amânarea aderării. „Românii au dreptul să fie în Spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, să tratezi aşa 22 de milioane de români”, a afirmat şeful statului. Băsescu a declarat dezamăgit că nici preşedintele Franţei şi nici cancelarul Germaniei nu l-au avertizat cu privire la opoziţia pe care cele două state o au faţă de integrarea României în Schengen.