19 persoane au murit, după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru.
Alţi 27 de pasageri au suferit răni moderate. Autorităţile din Muntenegru au confirmat că toate victimele din autocar sunt cetăţeni români.
Ambasadorul român în Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat duminică seara în faţa spitalului în care sunt internaţi răniţii că autocarul transporta 46 de pasageri, care mergeau din România către Budva cu o agenţie de turism românească. Pasagerii erau majoritatea persoane în vârstă şi făceau un circuit turistic Serbia-Croaţia-Muntenegru.
Din dispoziţia premierului Victor Ponta , un avion militar al Ministerul Apărării s-a deplasat la Podgorica pentru repatrierea victimelor. La bordul său s-a aflat personal medical specializat şi o echipă consulară mobilă. Din echipă face parte şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Accidentul a avut loc duminică după-amiază, imediat după ce autocarul a ieşit dintr-un tunel, a derapat pe un asfalt alunecos, a rupt balustrada de siguranţă în partea stângă a drumului şi a căzut 30-40 de metri în prăpastie. Cauza accidentului nu a fost stabilită, dar se pare că şoferul nu a adaptat viteza la acel segment de drum alunecos.
„Autocarul a rupt, practic, balustrada şi a căzut într-o prăpastie adâncă de 30-40 de metri. Oamenii s-au adunat de urgenţă şi au încercat să ajute”, a povestit o jurnalistă.
O supravieţuitoare a descris modul în care a avut loc accidentul. „Totul s-a întâmplat foarte rapid. Poferul conducea cu viteză mare în momentul accidentului, iar autobuzul a alunecat”, a povesitit Carmen Dorobec.
Aproape toate ambulanţele disponibile în acel moment în Podgorica au fost trimise la faţa locului, iar în ajutorul răniţilor a sosit şi un elicopter. Peste autocar a căzut o stâncă, lucru care a îngreunat intervenţia echipelor de salvare.
Imediat după informaţia privind producerea accidentului, Centrul Clinic din Muntengru a strâns, la propria iniţiativă, în trei ore, peste 100 de persoane care să doneze sânge pasagerilor răniţi.
La locul accidentului a ajuns şi ministrul de Interne din Muntenegru, în timp ce premierul Serbiei le-a oferit tot sprijinul necesar autorităţilor din statul vecin. Drumul respectiv este cunoscut pentru numărul mare de accidente care au loc aici anual.
Potrivit agenţiei de ştiri MINA, acesta este cel mai grav accident rutier din istoria Muntenegrului. Tragedia a avut loc în zona canionului Moraca, unde, în 1998, un autocar sârb a avut un accident similar, soldat cu 20 de morţi.