Menu
in

A vopsit maşini în străinătate, acum este patron de service în ţară. „M-am gândit mult înainte să mă întorc”

Remus Parfeni este un patron de service din Iași care a muncit mulţi ani peste hotare. Tânărul s-a specializat în domeniul auto şi s-a întors în ţară să pună în practică tot ce a învăţat, deschizându-şi propria afacere.

Remus Parfeni are 35 de ani. A plecat de acasă de la 19 ani, când mare parte din tinerii care voiau să câștige mai mulți bani alegeau să muncească în străinătate. A ajuns în Grecia și a muncit acolo timp de şase ani, unde a pus bazele meseriei de vopsitor auto.

„Am ajuns în Grecia cu o lună înainte să înceapă Olimpiada. Atunci erau anumite restricții, cu viză pentru trei luni. Plecasem cu contract de vopsitor auto. A fost mai greu la început, până m-am acomodat, am învățat limba greacă”, a povestestit patronul de service pentru bzi.ro.

După ce a muncit în service-ul din Grecia, Remus s-a întors acasă, unde s-a angajat tot în domeniul auto. A „rezistat” patru ani.

S-a întors din străinătate şi a deschis o fermă. Va primi 40.000 de euro de la statul român

„În 2010 m-am întors în țară, m-am angajat la un service și am rămas în țară patru ani, până am aflat că se caută vopsitori în Belgia. În anul 2011 am plecat acolo, printr-o agenție de recrutare. Eu am căutat mereu locuri unde să mă specializez, să devin mai bun în ceea ce fac. Am avut noroc în Belgia, pentru că angajatorul a văzut că mă descurc și m-a băgat pe partea de montaj și polish. Acolo am făcut cosmetizare pentru mașini de tot felul, pentru bărci. M-am ocupat de partea de cosmetizare pentru mașini precum Porsche, Ferrari, Lotus, Lambourghini. Belgienii au bărci pe care le folosesc o perioadă, iar când nu mai e sezonul, le lasă în port, dar le recondiționează, așa cum fac cu mașinile”, mai spune Remus Parfeni.

Tânărul povestește că se fac uneori diferențe între angajații străini și cei români, iar în Belgia chiar a fost numit sclav, indirect.

„Acolo românii sunt văzuți ca niște străini, indiferent că ești patron sau angajat. Dacă e să aleagă între un patron belgian și unul român, îl aleg pe cel belgian. Au un alt sistem în privința forței de muncă, a afacerilor. Sunt mai organizați. Am văzut că sunt uneori și rasiști, cel mai probabil din cauză că au avut probleme cu angajații români care au fost neserioși și au plecat de acolo cu ceartă sau au mai furat. Odată mi-a spus soția patronului, care e rusoaică, «Tu și sclavii tăi». A fost deranjant”, mai spune Remus Parfeni, care susține că s-a gândit mult înainte de a se întoarce în țară.

„Toți românii care erau în străinătate aveau o părere proastă despre România și nu mă sfătuiau să revin în țară. M-am gândit mult înainte să mă întorc acasă, pentru că inițial voiam să mă stabilesc în Belgia. Eu m-am întors de 4 luni în Iași și chiar dacă sunt la început, lumea ne caută. Am observat că străinii pun mai mult accent pe preț și mai puțin pe calitate. La noi e invers. Românii vor calitate, indiferent de preț”, mai spune Remus Parfeni, care a investit 35.000 de euro în afacerea în care va pune în aplicare tot ce a învăţat peste hotare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 4]
Exit mobile version