Regizorul, scenaristul şi producătorul Cornel Diaconu, cunoscut pentru filmul „Cenaclul Flacăra – Te salut, generaţie în blugi!”,dar și pentru implicarea deosebită pe care a avut-o de foarte mulți ani în acțiuni pentru promovarea românilor din Diaspora, a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unui cancer, marţi seară, în locuinţa sa din Bucureşti, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate familiei.
Regizorul Cornel Diaconu s-a născut pe 13 septembrie 1949, în Galaţi. Şi-a început cariera ca operator de imagine, în 1974, lucrând la filmele „De bună voie şi nesilit de nimeni” şi „Fair Play”.
A debutat apoi ca regizor de filme documentare, precum pelicula de propagandă comunistă „Familia Mea” (1981), despre şantierul naţional al tineretului din Rovinari, judeţul Gorj, dar şi „Cele mai frumoase clipe”, despre şantierul naţional al tineretului de la Combinatul siderurgic Galaţi.
A filmat spectacolele Cenaclului Flacăra în perioada 1982 – 1983, realizând şi filmul „Cenaclul Flacăra – Te salut, generaţie în blugi!”, interzis timp de 25 de ani, iar în anul 1983 a regizat cu puţine din aceste filmări o peliculă de 65 de minute, cu acelaşi titlu, potrivit cinemagia.ro.
De asemenea, a regizat în 1982 scurtmetrajul „Tema 13 – Bătrâneţe”, câştigător al marelui premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bilbao, Spania, „Salutări de la Agigea” (1984), „Escapada” (1986), pentru care a scris şi scenariul, „Nişte băieţi grozavi” (1987), „De ce are vulpea coadă?” (1988), „Întâmplări cu Alexandra” (1989), „Paradisul în Direct” (1997).
Cornel Diaconu a fost şi regizor şi producător de spectacole, a fost coproducător al filmului „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), realizator al Festivalului Callatis, precum şi producătorul celebrului spectacol etno-rock simfonic susţinut de Felicia Filip şi formaţia K1 (2009).
De-a lungul timpului a fost organizator și coproducător al multor întâlniri, spectacole și evenimente culturale dedicate românilor din Diaspora. De mai mult de 10 ani a participat și organizat alături de românii din străinătate evenimente precum ”Hai acasă”, ”Festivalul Callatis”, ”Miss Diaspora”, etc.
Pe Facebook au fost postate sute de mesaje din partea românilor din Diaspora, care l-au cunoscut și au colaborat cu Cornel Diaconu. Printre cei care și-au exprimat condoleanțe și care au amintit despre acțiunile avute împreună cu regretatul regizor, se numără nume cunoscute din asociaționismul românesc din străinătate cum ar fi: Eugen Terteleac (Asociația Românilor din Italia), Daniel Tecu (FADERE Spania), Paula Mitrache (Italia), Stela Vidrașcu (Barcelona-Spania), Ionela Zota (Germania), Răzvan Lizo (Belgia), Cristian Bucur (Canada), Liviu Hopârtean (Belgia.