in

A crescut consumul de alcool în pandemie. Medic: «Ei cred că prin consumul de alcool scapă de această neliniște»

Stresul, anxietatea, lipsa banilor sau a serviciului, necazurile din familie și poate chiar complicațiile ivite din cauza pandemiei sunt cauzele care duc la agravarea unui fenomen în România: alcoolismul.

Numai la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au ajuns pentru tratament, în aceasta perioadă, cel puţin şase pacienți noi pe zi, dependenți de alcool. Mulți au dezvoltat boli ale organelor interne ori afecțiuni psihice legate de sevraj, iar recuperarea lor este foarte dificilă dacă, după externare, ei se întorc în același anturaj și reiau același stil de viață.

Mulți dintre ei sunt aduși chiar în comă alcoolică și abia se mai pot ține pe picioare.
“Ușor nu mi-a fost. În luna martie am avut o depresie de la un stres. Cel mai mult am băut într-o zi, cred că a fost partea mea, peste 2 litri de vin, plus țuică și o bere și a fost prea mult, prea mult. Și de atunci, spun eu, mi s-a dereglat tot. Când bei un păhăruț iți mai aduci aminte de toate, ți se adună la creiere, somnul nu îți este odihnitor”, a povestit pentru Ştirile Pro TV un pacient dependent de alcool.

Numai în lunile martie și aprilie, numărul pacienților dependenți de alcool a crescut cu 30% față de lunile precendente. Majoritatea sunt bărbați cu vârste între 45 -60 de ani.
Medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola au avut de tratat peste 180 de cazuri lunar, unele asociate cu deficiențe psihice sau de comportament. Și pandemia a fost un factor agravant, susțin specialiștii.

“A crescut nivelul de anxietate. Ei cred că prin consumul de alcool scapă de această neliniște interioară. Dependența de alcool se instalează diferit de la persoană la persoană, este foarte important când a băut primul pahar, când a început consumul. Când consumul este frecvent, zilnic, la 2 zile, 3 zile, iar acea persoană nu mai dorește o altă activitate și atenția este comutată doar către a-și procura consumul de alcool”, a declarat dr. Petronela Nechită, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola Iași.

Și Unitatea de Primiri Urgente a spitalului Sfântul Spiridon este aglomerată de persoane cu această problemă.

″În fiecare zi avem pacienți cu etilism acut și pacienți cu sevraj. Ajung în stare foarte gravă unii dintre ei, fie găsiți comatoși la domiciliu, fie găsiți comatoși, căzuți în stradă, fie având fenomene de sevraj după înterruperea consumului de etanol sau fenomene de tip convulsii, halucinații, tulburări de ritm cardiac”, a declarat prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Spitalul Sfântul Spiridon Iași.

Din păcate, România este printre țările cu mari probleme legate de alcoolism, alături de Belarus, Lituania şi Rusia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Napoli, român de 40 de ani, găsit într-o baltă de sânge în fața apartamentului unde locuiește

Mesajul unei românce din Sardinia: „Cei din ţară, cred că sunt câinii cu covrigii în coadă în străinătate, numai cine nu a mâncat pâinea străinătăţii gândeşte aşa”