Menu
in

4.000 de români lucrează pe navele de croazieră

Circa 4.000 de români lucrează pe navele de croazieră maritimă din întreaga lume, atraşi de salariile care depăşesc 1.000 de dolari pe lună, şi ocupă poziţii de la dansatori şi acrobaţi, ospătari sau şefi de restaurante, până la căpitan de vas.

„Se poate estima la circa 4.000 de persoane numărul total de români care lucrează pe vasele de croazieră. Ei ocupă diverse posturi, printre care căpitan pe vasul Azamara, director Head Office Miami la food-beverage pe vasele Celebrity Cruises, ofiţeri, organizatori de spectacole, dealeri în cazinouri, şefi de restaurante, muzicieni, vânzători în magazine, dansatori şi acrobaţi, ospătari etc.”, a declarat pentru Mediafax Nicolae Demetriade, preşedintele agenţiei de turism World Travel, care reprezintă în România şi Republica Moldova grupul de companii Royal Caribbean, Celebrity Cruises şi Azamara, care este al doilea grup modial de croazieră, ca mărime a flotei, şi care deţine cele mai mari două vase de croazieră din lume, Oasis of the Seas şi Allure of the Seas.

De altfel, pe cele două mari vase lucrează 50, respectiv 62 de români. În total, doar pe navele Royal Carribean îşi câştigă existenţa aproximativ 900 de români.

Şi pe navele companiei MSC Cruises au locuri de muncă aproximativ 600 de români, potrivit lui Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei Perfect Tour, agent în România al liniilor MSC Cruises şi Norwegian Cruise Line.

Pornind de la minim 1.000 de dolari pe lună, se ajunge la 4-5.000 de dolari în posturile de răspundere şi la sume şi mai mari în cazul poziţiilor importante din conducerea companiilor.

Ca să ajungă pe o navă de croazieră, românii trec mai intâi pe la firme specializate din ţară, dar sunt şi unii care trimit CV-urile direct companiilor de croaziere.

„Românii care ajung pe vasele de croazieră nu au salarii foarte mari şi muncesc destul de mult, dar au condiţii civilizate de muncă şi odihnă, văd lumea în porturile unde acostează navele şi pot să economisească banii pe care îi câştigă, având asigurate masa şi cazarea în condiţii foarte bune.

Printre ţările care dau cei mai mulţi angajaţi pe navele de croazieră se numără şi Filipine, Nepal, Serbia, Portugalia, Thailanda, Costa Rica şi Bulgaria”, a mai spus Demetriade.

Potrivit reprezentanţilor Perfect Tour, croazierele sunt produsul turistic cu cea mai mare rată de creştere în ultimii trei ani, urcând rapid în preferinţele de vacanţă ale românilor.

Viaţa pe mări şi oceane

Apă cât vezi cu ochii, voie bună şi oameni care se distrează. Aşa s-ar putea descrie, în doar câteva cuvinte, atmosfera de pe un vas de croazieră. Întreg peisajul este completat de românii care sunt puşi în slujba turiştilor.

În urmă cu patru ani, Bogdan Druţu a pornit în prima sa aventură pe mare, ca fotograf pe un vas de croazieră italian. De atunci, tânărul de 28 de ani din Sibiu a schimbat 6 nave, a învăţat să filmeze şi a văzut intreaga lume. Pe lângă asta, a pus deoparte în jur de 30.000 de euro.

O poveste asemănătoare are şi Eugen Lăpădat. Anul trecut tânărul s-a îmbarcat pe un vas de croazieră pe Coasta de Est a Americii, unde a lucrat aproape 6 luni ca şi camerist. Eugen a strâns aproape 5.000 de euro, bani cu care vrea să pună pe roate propria afacere la Sibiu.

Cei care vor sa munceasca pe vas trebuie să aibă studii medii sau superioare şi să fie comunicativi. Contractele sunt de regulă încheiate pe o durată cuprinsă între patru şi şase luni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version