Menu
in

160 de tone de ajutoare, pentru zecile de mii de sinistraţi complet izolaţi

După mai bine de două săptămâni de ninsoare şi ger năprasnic, România pare să fi îngheţat! Zeci de sate au rămas rupte de lume. Secătuiţi de puteri şi fără resurse – de la hrană, la energie electrică sau combustibil – zeci de mii de suflete au ajuns în pragul disperării. Mai mult, sute de animale au rămas prinse în gospodăriile oamenilor sub mormane de zăpadă, fără apă sau mâncare. Românii nu au rămas insensibili la ceste tragedii şi şi-au arătat solidaritatea.

„Este de groază, nu credeam că am să mai apuc vremurile în care franzela să se dea din nou cu porţia”

36 de camioane militare încărcate cu 160 de tone de ajutoare donate de bucureşteni şi colectate în Capitala au ajuns în zonele izolate din cauza zăpazii. Companii private şi oameni obişnuiţi, dar şi autorităţi s-au mobilizat pentru a veni in ajutorul oamenilor. S-au donat medicamente, pachete consistente constând în alimente neperisabile, dar şi îmbrăcăminte.

„Este de groază, nu credeam că am să mai apuc vremurile în care franzela să se dea din nou cu porţia. Vânzătorul a spus că nu dă mai mult de cinci franzele de persoană în aşa fel încât să ajungă la toată lumea din sat. Alte produse nu au mai adus la magazin. Ce era s-a terminat tot şi nu mai ai ce să cumperi”, a povestit unul dintre oamenii complet rupţi de lume de două săptămâni. Sinistraţii din Vrancea şi Buzău au rămas fără alimente, rafturile magazinelor fiind epuizate rapid.

„Noi suntem in continuare blocaţi total. La magazinele de la noi din comună nu se mai găseşte nimic. Lumea a luat tot ce se putea, făină, mălai, ulei, tot ce se poate mânca. Este jale, dacă nu ajung cu pârtie aici suntem terminaţi”, a povestit şi primarul unei comune izolate.

Regele Mihai, alături de sinistraţi

Regele Mihai a autorizat trimiterea a cinci camioane cu lemne de foc, în regim de urgenţă, în zonele defavorizate. Familia regală este astfel alături de românii care de zile bune au rămas izolaţi în propriile gospodării, fără căldură, alimente sau curent electric.

Casa Regală a precizat că va fi în contact cu prefecturile judeţelor în care ajutoarele au ajuns, iar astfel de transporturi se vor repeta în perioada următoare, dacă vremea va continua să se înrăutăţească.

Ajutor şi de la „stranieri”

Şi românii din străinătate sar în ajutorul conaţionalilor prinşi sub nămeţi. FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) strânge obiecte şi alimente pe care să le trimită oamenilor năpăstuiţi de acasă.

Românii plecaţi la muncă în afara graniţelor vor colecta pături, haine şi alte alimente uşoare, neperisabile, în mai multe oraşe din Europa. Românii care locuiesc în Madrid, Castellon, (Spania) şi Roma, Verona, Torino (Italia) au câte un punct de colectare a acestor ajutoare.

În plus, românii din Diaspora s-au organizat în echipe pentru a ajuta şi pe conaţionalii aflaţi acum în marile oraşe ale Europei, care nu au unde mânca şi dormi, deoarece nu-şi găsesc un loc de muncă pentru a se întreţine. Astfel, în Madrid, în acest moment, sunt organizate 20 de echipe, care fac pachete cu hrană rece şi merg să le ofere oamenilor străzii. Şi în Roma, o echipă de tineri ai Bisericii Adventiste române, asigură hrană şi pături, unui număr de 150 de oameni ai străzii dintre care nu toţi sunt români.

„Noi am fost întotdeauna solidari cu cei din ţară ajunşi în situaţii dificile. Pe lângă faptul că suntem în contact telefonic cu cei dragi din ţară, urmărim zilnic televiziunile româneşti care transmit informaţii de la faţa locului”, a declarat, Daniel ţecu, preşedinte FADERE.

Preşedintele Băsescu nu a instituit starea de urgenţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a fost cazul să se declare stare de urgenţă. „Am primit solicitarea publică de a institui starea de urgenţă în Buzău. Ştiu că se încearcă cu disperare atragerea în dispute publice a preşedintelui. Nu este cazul de aşa ceva într-un moment în care oamenii suferă. De aceea, ţin să precizez ce ar însemna dacă aş răspunde solicitării domnului Victor Ponta şi al preşedintelui CJ Buzău.

La articolul 3 din Legea 453 pe 2004, starea de urgenţă se defineşte ca ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicate pe întreg teritoriul ţării sau în unele administrări teritoriale. Dacă s-ar declara stare de urgenţă toate măsurile s-ar dispune prin ordonanţe militare”, a explicat şeful statului ce ar însemna dacă ar răspunde solicitării liderului PSD, Victor Ponta.

În plus, preşedintele Băsescu a spus că administraţiile locale au fost depăşite şi uneori dezinteresate în această perioadă caracterizată de condiţii meteo extreme.

„Pentru Guvern, prioritate zero este prijinul comunităţilor şi cetăţenilor afectaţi de iarnă. Este evidentă o majoră deficienţă la nivelul administraţiilor locale. Aici trebuie mai multă dăruire pentru respectarea obligaţiilor legale şi pentru a avea grijă de comunităţi. Nu pot aduce nici un reproş structurilor militarizatre şi ambulanţei pentru modul cum au acţionat. Administraţiile locale au fost depăşite şi uneori dezinteresate.

România nu are dotarea necesară pentru a face faţă la exigenţele populaţiei în astfel de condiţii meteo. în acest domeniu ori trebuie făcute contracte la nivelul Companiei de Drumuri Naţionale şi Consiliilor Judeţene sau găsite alte forme de colaborare cu firmele care dispun de utilajele necesare”, a arătat Băsescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version