Menu
in

Invazie! Guvernul român vrea să aducă 100.000 de muncitori asiatici în 2022

Autoritățile vor să aducă în România 100.000 de muncitori asiatici argumentând că indicatorul „locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de angajatori” arată că o serie de locuri de muncă nu pot fi ocupate. Numărul lor este de două ori mai mare decât cel aprobat în acest an.

Proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022 a fost pus în dezbatere publică.

”Motivele sunt diverse, dintre acestea menționăm forța de muncă necorespunzătoare, din punct de vedere al așteptărilor angajatorilor, la nivel local, calificări/competențe neconforme cu caracteristicile locurilor de muncă, locurile de muncă nu sunt dorite de persoanele în căutarea unui loc de muncă nefiind în concordanță cu așteptările persoanelor în căutare de loc de muncă (ex: condiții de muncă precare, nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu etc)”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Cât câştigă muncitorii asiatici în România. „Un sudor poate cere 1.000 de euro. Îi dai, că va face treabă”

Oficialii mai spun în același document că: ”În perioada ianuarie-august a anului 2021 numărul total de locuri de muncă vacante era de 264.983 (în scădere cu 0,8% față de perioada similară din anul 2020, când numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori era de 267.106).

Invazia asiaticilor

În ultimii ani, România a fost asaltată de muncitori asitici. Cele mai mare deficit de forță de muncă se regăsește în domeniul construcțiilor, iar acesta se va accentua după ce vor începe proiecte de infrastructură finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Patronatele din construcții estimează un necesar suplimentar de circa 100.000 de oameni pentru a putea duce la bun sfârșit aceste proiecte. Evoluția importurilor de muncitori străini a fost spectaculoasă în ultimii patru ani. În 2018 erau emise doar 15.000 de permise pentru muncitorii extracomunitari, pentru ca în 2019 numărul lor să ajungă la 30.000.

Pentru anul trecut, Guvernul stabilise inițial un plafon de 25.000 de permise, dar ulterior numărul lor a fost majorat la 50.000. Pentru 2022 Ministerul Muncii vrea acum să permită accesul pe piața forței de muncă din România a 100.000 de muncitori, dar nu este exclus ca numărul lor să fie majorat ulterior.

Patronatele sunt de acord cu dublarea numărului de permise pentru muncitorii extracomunitari pentru acoperirea deficitului de personal.

„Pentru a-i ține pe muncitorii tăi în țară trebuie să le oferi salarii mai mari, dar ca să poți face acest lucru trebuie să produci bunuri cu valoarea adăugată mare, ori noi nu facem asta, iar guvernanții nu înțeleg acest lucru”, spune Constantin Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), conform jurnalul.ro.

„Dublarea numărului de permise de muncă este o măsură bună pentru că ai noștri pleacă și trebuie să vină alții să muncească.  Deschiderea pieței muncii este binevenită, dar Guvernul trebuie să se focuseze și pe românii care acum muncesc în afară, iar cele două lucruri se pot face în paralel”, spune şi Dragoș Anastasiu, președintele Grupului Eurolines România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 1.5]
Exit mobile version