Un ieșean care a muncit în străinătate a plătit 41.400 de lei pentru şase ani de vechime în muncă pentru a putea să se pensioneze. În ultimii ani tot mai mulţi români care au muncit la negru, în străinătate, şi-au cumpărat vechime pentru a putea ieşi liniştiţi la pensie. Doar în judeţul Iaşi, în ultimii doi ani, aproape 450 de persoane au apelat la această practică.
„Vechimea cumpărată se folosește doar la pensia limită de vârstă. Se pot cumpăra maximum şase ani, mai mulți față de legislația anterioară, care permitea cumpărarea doar din ultimii cinci ani calendaristici. OUG 163/2020 pentru cumpărare vechime modificată prin Legea168/2021 este aplicabilă până la 31 august 2023. Până acum avem încheiate 440 de contracte, din care 11 sunt pentru perioada maximă, de şase ani”, a declarat pentru bzi.ro Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași.
Românii care au lucrat, de exemplu, doar nouă ani cu forme legale și vor să își asigure stagiul minim de cotizare, de 15 ani, pot plăti contribuțiile la pensie pentru plafonul maxim stabilit de autorități, adică şase ani.
Mii de români și-au cumpărat vechime în muncă. Mulţi dintre ei au muncit la negru în străinătate
Astfel, chiar dacă cei mai mulți cumpără vechime în muncă pentru salariul minim pe economie, aceștia pot să plătească mai mulți bani, care îi ajută să obțină o pensie mai mare.
În acest moment, suma minimă de plată lunară este de 575 de lei (25 la sută din salariul minim pe economie. Din ianuarie 2022, însă, va fi mai mare pentru că va crește salariul minim pe economie.
Articolul complet AICI