in

Tensiuni la conducerea Bisericii. ÎPS Teodosie, criticat de Patriarhul Daniel pentru ambițiile personale: «Are o atitudine provocatoare»

Tensiuni la conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Este pentru prima dată, la un nivel atât de înalt al bisericii când apar critici dure din partea Patriarhului Daniel la adresa unui arhiepiscop din ţară. Înalt Preasfinţitul Teodosie este acuzat de conducătorul bisericii ortodoxe române că e condus de ambiţii personale.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a cerut, la mijlocul lunii februarie din acest an, avansarea la rang de mitropolit prin reînfiinţarea „Mitropoliei Tomisului”, însă două luni mai târziu conducerea Bisericii Ortodoxe Române i-a respins cererea şi semnalează mai multe derapaje ale Arhiepiscopiei, potrivit unui document citat de G4media.

Mai mult, conducerea BOR i-a recomandat arhiepiscopului smerenie şi unitate.

Astfel, într-o scrisoare din 19 aprilie 2021, Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite.

În plus, decizia oficială de respingere cuprinde și referiri la comportamentul lui Teodosie, atât cel public, cât și cel din interiorul bisericii.

”Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se arată în scrisoare.

În plus, documentul arată că Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională”.

Documentul arată că unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei ”au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Decizia oficială mai evidențiază problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arată în document.

Arhiepiscopia Tomisului este acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie, fiind dată ca exemplu datoria față de Tipografia Cărților Bisericești.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4]

Ion Dichiseanu a murit, îndrăgitul actor avea 87 de ani, a fost internat mai bine de 3 luni în spital

robert glinta

Performanță pentru sportul românesc! Robert Glință, primul român campion european în probele masculine de natație