in

Certificatul Covid încinge spiritele în România. Ce prevede controversatul proiect

Tensiuni în coaliţia de guvernare, proteste şi critici pe toată linia faţă de certificatul Covid. Redenumit „certificat electronic Covid”, certificatul verde ar putea intra în vigoare în România înainte de Crăciun. Iar acest lucru ar fi posibil dacă premierul Nicolae Ciucă își va angaja răspunderea.

În pragul unui nou val pandemic, România nu are încă reglementat certificatul Covid. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu soluția ca premierul Nicolae Ciucă să își angajeze răspunderea pentru un text scris de ministrul Sănătații, Alexandru Rafila.

Rafila a vorbit despre legea certificatului verde, precizând că acest lucru este responsabilitatea întregii coaliţii de guvernare, nu doar a PSD-ului. „Certificatul verde este responsabilitatea acestei coaliţii. PSD şi-a făcut treaba, a venit cu un proiect de lege, nu trage de timp. Dacă nu trece, avem o problemă. Certificatul verde trebuie să treacă”, a declarat Alexandru Rafila.

Haos în vămi. AUR cere ca românii din diaspora să nu mai fie CARANTINAŢI

Conform presei din ţară, Rafila este pregătit să renunţe la mandatul de ministru dacă nu va exista un consens în cadrul coaliţiei şi dacă certificatul verde nu va fi adoptat înainte de valul 5. Val 5, care potrivit spuselor ministrului Sănătăţii, ar putea lovi România la mijlocul lunii ianuarie.

Amintim că marţi a avut loc un protest scăpat de sub control în Capitală: simpatizanți și membri AUR au manifestat la Parlament față de impunerea certificatului COVID și de obligativitatea vaccinării. Câteva sute de oameni au forțat accesul în curtea clădirii și au ajuns chiar până pe treptele Senatului.

Ce prevede proiectul

Proiectul prevede că certificatul se eliberează celor vaccinați, trecuți prin boală, care au test PCR sau antigen și va fi obligatoriu pentru angajații de la stat, de la privat și pentru parlamentari. Persoanele nevaccinate vor primi 15 vouchere cu care își vor putea face teste rapide în farmacii sau la cabinetul medicului de familie, timp de 45 de zile.

În forma propusă de ministerul Sănătății, textul prevede că certificatul verde devine obligatoriu pentru angajați după trei săptămâni în care rata îmbolnăvirilor crește cu câte 50%. Vor primi certificat persoanele vaccinate cu schemă completă, dar și cei care au o singură doză de vaccin.

Nu au nevoie de certificat digital firmele care au mai puțin de zece angajați care nu interacționează cu publicul. Pentru restul firmelor, fie că sunt private sau de stat, certificatul este obligatoriu, iar angajații care nu-l prezintă pot fi suspendați pentru 15 zile până il vor obține. Vor fi sanctionați însă și șefii lor, dacă nu solicită certificatul. Amenzile pentru nerespectarea legii ar putea fi între 10 mii și 100 de mii de lei, relatează Ştirile Pro TV.

Certificatul electronic COVID-19 se emite:

  • a) pentru persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.
  • b) pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.
  • c) pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“;
  • d) pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului;
  • e) pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.

Decizia finală privind angajarea răspunderii pentru acest proiect o va lua premierul.

IPS Teodosie: Va atârna greu acest păcat, dacă opresc oamenii fără certificat verde să muncească

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat că prin impunerea certificatului Covid la locul de muncă parlamentarii şi-ar asuma „păcatul foarte greu” de a li se lua oamenilor dreptul la muncă.

IPS Teodosie a afirmat, într-o conferinţă de presă, că „mai marii politici” nu îşi asumă ce au spus iniţial, că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie.

„Dacă li se ia oamenilor şi dreptul la muncă, eu cred că aceasta nu este în regulă. (…) Cu certificat la locul de muncă, în ce constă certificatul? Să se vaccineze, nu? Mai marii politici au spus că nu trebuie să fie vaccinul obligatoriu, chiar preşedintele a spus. Păi acum de ce se întorc? Ce spui, trebuie să îţi asumi. Nu spui în două feluri, că nu te mai ascultă nimeni”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
false vaccinari la Palermo

Vaccinări false la Palermo, 400 de euro pentru o seringă goală: asistentă arestată – VIDEO

O familie de români din Azzano a rămas fără casă din cauza furtunii: „Primăria ne ignoră”