in

O ţară de oameni deprimaţi şi descurajaţi. ”Boala secolului” face ravagii printre români

România de azi se confruntă cu o populaţie afectată din ce în ce mai tare de tulburări psihice. Nivelul scăzut de trai, care duce la un ritm alert de viaţă şi la o grijă tot mai accentuată a zilei de mâine sunt principalele cauze.

Statisticile de specialitate arată că depresia este cea mai frecventă afecţiune mentală. În România, datele arată că 20% dintre oameni se confruntă cu tulburări psihice, iar dintre aceştia jumătate sunt depresivi. În acest moment, depresia este a patra maladie ca răspândire pe glob, fiind deja denumită „boala secolului”.

Un studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală arată că în ţara noastră depresia este mai frecventă decât diabetul. La nivel mondial există între 120-200 de milioane de persoane care suferă de aceasta boală, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populaţia de pe glob, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit psihiatrilor, această boală afectează în egală măsură copiii, adolescenţii, adulţii şi bătrânii, indiferent de nivelul de educaţie pe care îl au sau de clasa socială din care fac parte.

Tulburările duc la suicid

Psihiatrii spun că depresia este catalogată drept a treia cauză de sinucidere în rândul persoanelor de orice vârstă. Potrivit specialiştilor, această afecţiune împiedică persoana să mai simtă succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine şi ajunge să se autoanalizeze cu multă severitate, ajungând până la intransigenţă. Specifice în cazul depresiei, pe lângă sentimentele de inutilitate şi culpabilitate, sunt gândurile iraţionale care amplifică suferinţa şi împing către suicid. Tot ce este negativ sau mai dificil în viaţa omului este amplificat, în comparaţie cu tot ceea ce este bun, explică experţii. în aceste condiţii, individul nu mai poate gândi pentru el însusi, depresia fiind cea care preia controlul şi „gândeşte” pentru el.

Drogurile, un refugiu fals

Pe fondul depresiei, din ţară de tranzit a stupefiantelor, România devine rapid un consumator comparabil cu statele europene occidentale. Datele sunt înfricoşătoare: în acest moment avem 600.000 de consumatori care cumpără zilnic aproximativ 12 kilograme de stupefiante, în afară de etnobotanice. De obicei, dintr-un gram de heroină se fac trei porţii, adică bile, acre costă 60 de lei, iar un gram, 180 de lei. Asta înseamnă că afacerea produce cel puţin 500.000 de euro pe zi. şi este în creştere de la o lună la alta. Studiile internaţionale arată că europenii „occidentali” sunt mari amatori de cocaină. în Europa se consumă aproximativ 360 de kilograme din acest praf. Amsterdamul se află pe primul loc cu o medie de peste 1,5 kg de cocaină pe zi la 1.000 de locuitori. Consumul mediu se realizează în oraşele Barcelona, Londra, Milano şi Paris cu 0,5 – 1 kg/zi.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sorin Lătăreţu din Ravenna şi-a recăpătat vederea după 20 de ani, datorită unui medic italian: ”E un miracol!”

Liliana Iuliana Bărbuș, psiholog în Italia: ”Majoritatea problemelor cu care se confruntă românii sunt legate de dificultatea integrării culturale”