Presa din Italia devine tot mai interesată de situatia din regiunea Balcanilor, care devine tot mai critica, pe măsură ce noile cazuri de infecţie cu coronavirus cresc alarmant. Serbia are o medie de 300 de noi cazuri zilnic, la o populatie de 7 milioane de locuitori. La limita Balcanilor, România a depăşit pragul de 1.000 de infectări în ultimele 24 de ore.
Vara din Balcani pare a fi din ce în ce mai dramatică, o zonă care în primăvară a reușit să controleze epidemia cu măsuri draconice, dar care în ultimele săptămâni a observat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de contagiune cu coronavirus, o situație cauzată, mai ales de reducerea măsurilor restrictive, scrie La Stampa.
Jurnaliştii italieni relatează că sute de medici sârbi au semnat o scrisoare deschisă în care avertizează că ţara lor e în pragul unei catastrofe şi îl acuză pe premier că a organizat alegerile în ciuda epidemiei pentru a ieşi învingător în scrutin.
Medicii spun că măsurile au fost mult prea relaxate şi au permis organizarea meciurilor de fotbal, a turneelor de tenis şi a petrecerilor. Specialiştii sunt de părere că autorităţile au scăpat de sub control situaţia epidemiologică din cauza acestor măsuri.
În doar o lună, numărul deceselor din Şerbia a crescut de la 260 la 491.
Institutul Sârb de Sănătate Publică a respins acuzaţiile şi a răspuns că în ţară există 33.000 de medici, nu doar cei 350 de semnatari, care, în plus, nu sunt experţi în boli infecţioase şi epidemii.
Situaţie ngrijorătoare în Balcani
În ansamblu, regiunea Balcanilor a depăşit pragul de 100.000 de infectări şi 4.000 de decese. România, în afara zonei georgrafice, este şi ea integrată în această categorie, fiind cea mai afectată de noile creşteri, cu peste 1000 de infectări în ultimele 24 ore.
„Deosebit de îngrijorătoare este situația din România, cea mai populată țară UE din regiune, unde marţi s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri în 24 de ore”, notează jurnaliștii. În ziua următoare, în țara noastră, a fost depășit pragul de 1.000 de cazuri pe zi.
Lucrurile nu merg bine nici în Bulgaria, un alt stat european afectat de mai multe zile de proteste antiguvernamentale masive – adesea fără distanțare și măști – unde marţi s-au înregistrat alte 196 de cazuri, totalul persoanelor infectate ridicându-se la aproape nouă mii.
În Bosnia şi Hertegovina se înregistrează, în medie, 200 de noi cazuri zilnic, iar în Albania peste 100. Slovenia şi Croaţia sunt singurele ţări balcanice care, deocamdată, reuşesc să ţină sub control epidemia.