România a înregistrat miercuri cei mai mulţi morţi dintr-o singură cauză pe timp de pace, de la cutremurul din 1977. 331 de oameni au murit de COVID-19 în 24 de ore. Paturi libere la Terapie Intensivă nu mai sunt, iar saloanele spitalelor sunt pline ochi. Ambulanţele stau la coadă şi câte şase ore până să lase pacienţii.
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului demis Florin Cîţu, afirmă, miercuri seară, că virusul nu face diferenţe între oameni, dar oamenii pot alege să nu treacă prin tragedii, după ce 331 de oameni au murit în 24 de ore din cauza pandemiei. ”Încercaţi doar să număraţi până la 331”, afirmă Nelu Tătaru, conform G4Media.
Sistemul medical din România, la limită: „În ATI e iadul. Suntem mai rău decât oricând”
”Astăzi, 331 de suflete au plecat de lângă familiile lor. NU au plecat la serviciu, la şcoală, în vacanţă, la masă cu prietenii sau într-o vizită la părinţi, bunici sau copii… Au plecat şi nu se mai întorc! Gândiţi-vă că în spatele fiecărui „număr” este un om care a pierdut lupta cu moartea”, a scris, miercuri seară, Nelu Tătaru pe Facebook.
Acesta a adăugat: ”Încercaţi doar să număraţi până la 331…”.
”Virusul nu face diferenţe între oameni, dar oamenii pot alege să evite să treacă prin astfel de tragedii. Realitatea este aşa cum o vedeti în fotografie. Şi este doar un unghi… nu imaginea critică a situaţiei în ansamblu. Încotro alegem să ne îndreptăm”, a mai scris Nelu Tătaru.
Guvernul cere ajutorul UE prin Mecanismul de Protecție Civilă
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că timp de o lună vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale din cauza crizei Covid. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când guvernul ia o asemenea decizie. Și asta în condițiile în care România ar fi putut să activeze Mecanismul de Protecție Civilă al UE, un instrument prin care un stat membru poate cere ajutor în situații de criză de la alte state membre.
Arafat a mai spus că România va cere ajutorul țărilor UE pentru furnizarea medicamentului Tocilizumab, utilizat pentru tratamentul Covid), și că ar fi posibil să ceară concentratoare de oxigen.
Pentru România, provocarea valului IV de Covid este lipsa paturilor de terapie intensivă, dar și lipsa de personal.
De altfel, printre domeniile pentru a fost creat aceste mecanism se numără tocmai desfășurarea de personal medical sau preluarea de pacienți.