in

Ce se va întâmpla cu trupurile morților de COVID înmormântați în saci din plastic: «Cadavrul nu mai urmează procesul firesc de putrefacție, din lipsa de oxigen»

Protocolul de înmormântare a cadavrelor în caz de deces în urma infectării cu SARS-CoV-2 este extrem de strict în acest moment în România.  Sebastian Cocos, preşedintele Asociaţiei Funerară Romana, cu experienţa de peste zece ani în domeniul pompelor funebre, lansează o teorie legată de modul în care se înmormântează oamenii infectaţi cu noul coronavirus, scrie ziare.com.

Protocolul de manipulare a cadavrelor în caz de deces în urma infectării cu SARS-CoV-2 este extrem de strict şi nu există derogări în astfel de situaţii. Sebastian Cocos a explicat că în astfel de cazuri, cadavrul unei persoane care a decedat ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus se introduce complet dezbrăcat în doi saci din plastic, sigilaţi, iar după fiecare manevra se dezinfectează cu produse biocide, apoi este depus în sicriu, care va fi şi el sigilat. Personalul care manipulează cadavrele nu are voie să se atingă de corp fără costum special cu înalta protecţie, iar cadavrul nu poate fi îmbălsămat.

„Cadavrul defunctului este preluat de la morgă şi transportat direct la cimitir, în condiţii foarte stricte, fără să mai fie depus la capelă sau la biserică”, a explicat Cocos.

Acesta susţine că există riscul ca, din cauza huselor din plastic închise etanş, cadavrul să nu mai urmeze procesul firesc de putrefacţie, din lipsă de oxigen. În plus, nu toţi sacii mortuari în care sunt introduse cadavrele morţilor de COVID-19 sunt biodegradabile, acestea fiind foarte scumpe, susţine Cocos. În aceste condiţii nu este clar ce se va întâmpla în cimitire peste ani, având în vedere că un cadavru înhumat în saci din polipropilena ar putea să intre într-un proces de saponificare care îl „conservă”.

Teoria adusă de Sebastian Cocos este însă contrazisă de profesorul Vladimir Beliş, fostul director al Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti. Acesta susţine că există mult mai mulţi factori care produc putrefacţia unor cadavre.

„Putrefacţia tine de foarte mulţi factori, nu numai de lipsa de oxigen. Este vorba în primul rând de temperatură, de uscăciunea solului, sunt mult mai multe aspecte. Eu cred ca sacii din plastic nu o întârzie, mai degrabă o accentuează, depinde dacă a fost dezinfectat sau nu, dacă a fost formolizat, sunt mulţi parametrii de luat în seamă şi este greu să dai un verdict aşa numai pe nişte afirmaţii care nu au, singure ele, izolat, relevanta”, a precizat profesorul Vladimir Beliş.

În România, până în prezent, au decedat peste 24.500 de persoane diagnosticate cu infecţia SARS-CoV-2 şi care au fost înhumate conform protocoalelor în vigoare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
ambulanta deget

Caz halucinant în România. Pacient transferat de la un spital la altul, fără degetul amputat. Asistenta de pe ambulanţă a uitat recipientul

Italia deschide granițele pentru turiștii vaccinați: ”2 iunie este sărbătoare naţională şi acela poate fi momentul pentru redeschiderea turismului”