Un „politician de extremă-dreapta” cu un discurs agresiv antivaccinare, antieuropean și antiimigrație. Așa o descriu jurnaliștii italieni pe Diana Șoșoacă, care a mers cu o botniţă în Parlament, potrivit Digi 24.
Gestul făcut de Diana Șoșoacă în Parlament, unde și-a pus o botniță, a ajuns în presa italiană. „Mască asemănătoare cu cea a lui Hannibal Lecter și o atitudine discursivă agresivă, demnă de orice bun politician de extremă-dreapta. Diana Iovanovici Șoșoacă s-a remarcat la ultima ședință prin decizia de a se prezenta în Parlament într-un mod categoric neconform”, scriu jurnaliștii din Italia, citați de Digi24.
„Fotografia a făcut înconjurul internetului”, au mai scris jurnaliștii italieni.
Senatoarea şi-a câştigat popularitatea în 2020 pentru ieşirile sale publice împotriva măsurilor restrictive luate în contextul pandemiei, dar şi împotriva campaniei de vaccinare. Mai mult, Diana Şoşoacă s-a remarcat şi prin retorica ei puternică antieuropeană şi împotriva imigaţiei, mai scrie presa din Italia.
„Ultima dintre ‘ideile’ parlamentarului extremist a fost să se prezinte la discuţia din Senat cu o mască precum cea a lui Hannibal Lecter şi haine tradiţionale româneşti. Un simbol al protestului. (…) Fotografia a făcut înconjurul internetului”, se arată în articolul citat. Jurnaliştii italieni amintesc faptul că partidele de extremă dreapta câştigă tot mai mult teren în România, în detrimentul celor bazate pe lupta împotriva corupţiei şi care susţin campania de vaccinare.
În plus, presa din Italia a mai precizat că atât în ţara noastră, cât şi în ţările învecinate, rata de vaccinare este de departe printre cele mai scăzute din Europa, menţionând presiunea pe spitalele româneşti, lipsa de oxigen şi ieşirile publice ale mai multor preoţi care au descurajat vaccinarea.
”I-am cerut Sfântului Nicolae să-mi dea un cadou pentru aniversarea Constituției României. Asta mi-a lăsat: este o botniță prin care Constituția, drepturile și libertățile fundamentale au fost anulate de către Parlament de către președinte și Guvern. Și rog aici reprezentantul Curții Constituționale să aibe mai mult curaj, așa cum a avut în decizia 457/2020, punctul 68, în care au menționat că starea de alertă încalcă statul de drept. Este creată artifical și nu există fundament constituțional pentru existența acesteia”, a spus Șoșoacă de la tribuna Parlamentului, la şedinţa de aniversare a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei.