Menu
in

Italia testează pe oameni un potenţial vaccin anti-COVID. «A avea un vaccin italian înseamnă a nu fi sclavii altor țări»

Italia a dat luni startul testelor pe voluntari umani a unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, alăturându-se astfel eforturilor globale de a dezvolta un răspuns pentru virusul care continuă să îşi facă de cap în Europa, transmite Reuters.

Experimentul se desfășoară sub observația specialiștilor Institutului de Boli Contagioase Spallanzani din Roma. La selecția voluntarilor s-au prezentat peste 5.000 de persoane, din care au fost alese 90 cu o stare perfectă de sănătate. Jumătate dintre voluntari au între 18 și 55 de ani, iar cealaltă jumătate au peste 65 de ani. După injectare, pacienţii au fost monitorizaţi timp de patru ore înainte de a li se permite să meargă acasă, unde vor fi ţinuţi sub observaţie timp de 12 săptămâni.

„Vom vedea dacă vor apare efecte secundare şi dacă va produce anticorpi neutralizanţi”, a declarat a spus Francesco Vaia, directorul spitalului Spallanzani, adăugând că faza a doua a testelor se va desfăşura în ţări cu o mai mare rată a infectărilor, aşa cum sunt Mexic şi Brazilia.

Potenţialul vaccin, denumit GRAd-COV2, a fost dezvoltat de compania ReiThera, cu baza la Roma. Primele teste ale vaccinului, realizate pe animale, au avut rezultate promiţătoare. Dacă totul va decurge bine, specialiştii italieni speră că primele vaccinuri să ajungă pe piaţă primăvara viitoare.

Directorul științific al Institutului Spallanzani, Giuseppe Ippolito, e optimist: „A avea un vaccin italian înseamnă a nu fi sclavii altor țări care vor spune mai întâi pentru noi. Vom aplica un protocol complex și scrupulos care va garanta securitatea maximă a acestui vaccin”.

„Inteligenţa şi cercetarea din ţara noastră se află în slujba provocării globale de a învinge COVID”, a susţinut pe Facebook ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, într-un mesaj care anunţa începutul testărilor pe oameni.

Vaccinuri potenţiale sunt testate în mai multe ţări, printre care India, Marea Britanie, Rusia şi China, pe măsură ce oamenii de ştiinţă se întrec să dezlege secretele unui virus care a apărut acum mai puţin de un an, conform Reuters.

Italia, una dintre cele mai greu lovite ţări ale Europei, cu peste 35.000 de decese la o populaţie de peste 65 de milioane de locuitori, a înregistrat vârful epidemiei în perioada martie – aprilie, după care numărul infectărilor a scăzut, dar în prezent se înregistrează noi creşteri ale numărului de persoane testate pozitiv.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version