Andi Rădiu
În Parlamentul României există o sumedenie de comisii care se prefac că lucrează pentru cele șase proiecte de vot al diasporei, cinci referitoare la votul prin corespondență și unul pentru cel electronic. Comisii care în teorie au rolul să evalueze proiectele electorale, să le găsească lipsurile și să intervină acolo unde este cazul. În momentul în care anunță aviz negativ pentru vreo propunere legislativă, senatorii sau deputații ar trebui să-și motiveze decizia. Nu se întâmplă așa.
Am asistat zilele trecute la o adevărată cacealma pe seama votului prin corespondență. Propuneri legislative respinse, fără nicio justificare, de Comisia pentru Administrație publică din cadrul Senatului României, care a hotărât, cu majoritatea voturilor senatorilor prezenți, să dea aviz negativ propunerii legislative privind exercitarea prin corespondență a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.
După numai trei zile, dar cu o abținere, au dat aviz negativ și proiectului legii votului electronic. Fără nicio explicație. E demn de menționat că din cei 11 membri ai comisiei, 5 erau de la PSD și 5 de la PNL. Dovadă clară că USL trăiește, că nu există nicio opoziție din partea nimănui atunci când legile nu sunt propuse de ei sau nu există un interes de partid.
Tocmai când ne resemnam cu ideea că limita absurdului la tema votului in diaspora a fost atinsă, auzim că deputatul PNL Mihai Voicu și-a dat demisia de la conducerea unei alte comisii, care în teorie ar fi trebuit să gestioneze alt proiect al votului prin corespondență, cel propus de liberali, respectiv Comisia de Cod electoral. Domnia sa dă vina pe PSD și își motivează demisia prin obstrucționarea discuțiilor referitoare la proiectul LOR, al liberalilor.
Demisia lui Voicu de la Comisia de Cod electoral rezolvă, în mintea lor de liberali, câteva lucruri: dau vina pe cei din PSD, fac jocul UDMR și aruncă în aer toate celelalte proiecte legate de votul in Diaspora. Iar declarația Alinei Gorghiu spune tot: „De astăzi, întreaga responsabilitate pentru neadoptarea legii votului prin corespondență revine PSD…”. Punct. Iar noi trebuie să înghițim, că altă soluție nu avem.
Au existat mereu discuții despre faptul că nici președintele Iohannis nu dorește această lege, existând o înțelegere cu UDMR, care se vede într-o poziție incomodă dacă românii din Diaspora vor vota în număr mare. Iar PNL, în perspectiva unui nou guvern are mare nevoie de procentele maghiarilor. ”Președintele încearcă să ţină departe votul prin corespondenţă tocmai pentru a-i face pe plac UDMR-ului. Altă raţiune politică în ceea ce priveşte neimplicarea mult mai hotărâtă a domniei sale faţă de această necesitate de a modifică legislaţia prin introducere a votului prin corespondenţă nu găsesc.” a spus Eugen Tomac și tind să-i dau dreptate.
Cu președintele Iohannis ne-am obișnuit să nu-și țină cuvântul față de diaspora. Nimic din ce a promis în urmă cu un an nu a realizat. După 9 luni abia a reușit să numească pe cineva în funcția de consilier pentru problemele românilor din străinătate, dar de Consiliu, Congres, pedepsirea ambasadorilor, etc. nu s-a mai auzit nimic…
De un lucru suntem siguri: din nicio parte a eșichierului politic nu vin soluții, e doar o bătălie pe cine trebuie să scoată castanele din foc…
PSD și PNL ne-au spus ADIO votului prin corespondență sau electronic