in

Votul diasporei la modificarea Constituţiei, Dragnea pregăteşte o strategie specială pentru creşterea prezenţei la vot

Din nou votul diasporei poate fi decisiv la votul de la referendumul pentru schimbarea Constituţiei. Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, a anunţat că, dacă se va lua decizia organizării referendului în toamnă, va exista o „strategie specială” pentru românii din diaspora.

Chiar dacă Parlamentul a aprobat o lege care prevede ca un referendum să fie valabil dacă se prezintă la vot 30% din alegători, schimbare Constituţiei se va face după regulile vechi, adică va fi nevoie de o participare de 50% plus 1 din alegători.

Liviu Dragnea face pregătiri pentru ca referendumul de revizuire a Constituţiei să fie organizat în toamnă.

Balet cu votul diasporei

Mocanu: Dreptul de vot al Diasporei trebuie decis printr-un Referendum

Votul românilor din străinătate va fi asigurat, promite PSD

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD: Votul românilor din diaspora ar trebui restricţionat

„Undeva la sfârşitul lui august vom avea un BPN, un CExN, o întâlnire cu grupurirle parlamentare, probabil pe 28-29-30, să vedem unde. Acolo o să prezint o analiză în ce priveşte şansele pentru ca referendumul să poată să treacă”, a spus Dragnea.

„Să vedem dacă împreună cu colegii PNL, cu un pachet de măsuri sau acţiuni care să fie adoptate de Guvern, am avea posibilitatea să convingem populaţia ca peste 50% plus unu să vină la referendum. Proiectul de regionalizare va fi gata în septembrie, din punctul meu de vedere. Dacă Constituţia va fi modificată, eu îmi duc proiectul la capăt; dacă nu, o să-l amân”, a spus Dragnea. „Ar fi şanse dacă de exemplu s-ar adopta desfăşurarea referendumului în mai multe zile, 3 zile, e voie”, a spus Dragnea.

„Eu vreau să studiem toate posibilităţile legale prin care am putea organiza referendumul în toamnă cu şanse de reuşită. (…) Dacă o să constatăm din analiză că e riscant sau sunt şanse mici să vină 50% plus unu, o să adoptăm o altă strategie”, a spus Dragnea.

Ultimatum din diaspora către guvernanţi: “Vrem să fim trecuţi pe listele electorale!”VIDEO

Românii din străinătate fac parte din cvorum: Erata CCR este legală

Antonescu: Românii din străinătate “Nu sunt în cvorum”/ CCR: Sunt incluşi

În ciuda deciziei CCR, Guvernul Ponta vrea neaparat să scoată 4 milioane de români din străinătate de pe listele electorale

Românii din America iau poziţie faţă de intenţia Guvernului Ponta de a exclude românii din diaspora de pe listele de vot

FEDROM (Spania): “Pe listele electorale, doar cetăţenii cu domiciliul în ţară”

„Secţii de vot acolo unde sunt comunităţi de români mai mari”

El a precizat că, dacă se va lua decizia organizării referendului în toamnă, va exista o strategie specială pentru românii din diaspora, astfel încât aceştia să poată fi prezenţi la vot. Cu toate acestea, el a arătat că nu crede în procedura votului prin corespondenţă, „pentru că este foarte uşor de fraudat”.

Lui Dan Şova iar îi ies calculele: „2,5 milioane de români din străinătate nu au dreptul să fie pe liste”

Cum era să câştige Şova referendumul cu 200.000 de voturi din diaspora

Strategia secretă adoptată de PNL pentru referendum în diaspora: „Aducem oameni cu avionul”

„Dar cred că o suplimentare a secţiilor de vot poate este o măsură care trebuie să se întâmple la toate alegerile”, a adăugat liderul social-democrat.

Acesta consideră de asemenea că nici urna mobilă nu este o soluţie. „Cred că ar trebui să vedem serios cât mai multe secţii de vot şi gândite totuşi cu cap, nu cu picioarele, să pui secţii de vot acolo unde sunt comunităţi de români mai mari„, a spus vicepremierul.

Listele electorale, fără morţi şi români din diaspora, pe masa Curţii Constituţionale

Băsescu: Este ilegală scoaterea din lista permanenta a românilor cu rezidența în străinătate

Iliescu despre românii din diaspora: „N-au ce căuta pe liste”

Victor Ponta: “Românii din străinătate trebuie eliminaţi de pe listele electorale”

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30%. Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis Curtea Constituţională. Astfel, un referendum pentru validarea Constituţiei organizat anul acesta ar trebui să beneficieze de prezenţă de 50% la urne pentru a fi validat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Cu dor de casă”, spectacol organizat de asociația ”Burebista” din Como

Alexandra Dinu şi iubitul italian îşi petrec vacanţa în România